keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Gépjármű-tulajdonosok, volt tulajdonosok figyelmébe

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gépjármű-tulajdonosok, volt tulajdonosok figyelmébe

2006 május 25 - csütörtök
A 2004. január 1-jével bekövetkezett törvénymódosítás óta a gépjárművek utáni adóztatás alapja, az adóhatóság részére a Belügyminisztérium által rendelkezésre bocsátott közúti közlekedési nyilvántartás adattartalma. Ebből következően még fokozottabb jelentősége van annak, hogy a gépjárművel kapcsolatos tulajdonos és üzembentartó változások az Okmányiroda által vezetett közúti közlekedési nyilvántartásban átvezetésre kerüljenek.

Felhívjuk a tisztelt gépjármű-tulajdonosok figyelmét – mivel a közúti közlekedési igazgatással összefüggő jogszabályok előírásainak megfelelően a gépjármű eladásáról, az üzembentartó személyének megváltozásáról és a gépjármű vételéről (átíratásáról) egyaránt 15 napon belül okmányirodai bejelentésre kötelezettek -, hogy az elmaradt bejelentéseiket pótlólag mielőbb, a jövőre vonatkozó bejelentéseiket pedig határidőben szíveskedjenek a megfelelő okiratok benyújtásával az Okmányirodában megtenni. Csak a bejelentési szabályok betartása esetén érvényesül a tényleges gépjármű-tulajdonjog és üzembentartói jog alapján történő gépjármű-adóztatás.

Ha a gépjármű eladója és vevője az előző változás-bejelentési (átíratási) kötelezettségét elmulasztja, a tulajdonváltozás bejelentése évének végéig még a régi tulajdonost (üzembentartót) kell az adó alanyának tekinteni, őt terheli a gépjárműadó fizetési kötelezettség is. Az eladó és a vevő, valamint a tulajdonos és az üzembentartó közötti, okmányirodai bejelentés (átíratás) megtételére vonatkozó esetleges megállapodás be nem tartásából eredő vita eldöntése, az egymásnak okozott kár rendezése, kizárólag a felekre tartozó, végső soron bíróság által eldöntendő kérdés. Bejelentés hiányában, önmagában az a tény, hogy a gépjármű az adott évben eladásra került, az eladó oldaláról nem képezheti – a törvény szerint – méltányossági adóelengedés alapját.

Adóosztály

Tartalom megosztása: