keresés a weboldalon

Göcsej Filmgyár Zalaegerszegen?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Göcsej Filmgyár Zalaegerszegen?

2011 május 09 - hétfő
Nagy sikerrel zárult a VII. Göcsej Filmszemle. A Zalaegerszegi Televízió által kezdeményezett Kárpát-medencei filmes találkozóra 60 alkotás érkezett, köztük Újvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből, és Szlovákiából is. A sok tehetséges fiatal mellett az idősebb korosztály már szép sikereket elért alkotói is pályáztak filmjeikkel. A vetítési sorrendet, illetve a filmek bemutatóit megtalálják a www.zegtv.hu/filmszemle oldalon.

A támogató NMHH Médiatanács (még az előd ORTT döntött a támogatásról) részéről Szalai Annamária elnök tisztelte meg a díjkiosztó gálát, adta át az első helyezetteknek a díjakat, és örömmel nyugtázta, hogy a Zalaegerszegi Televízió 200 férőhelyes stúdiója megtelt az érdeklődőkkel. Elmondta továbbá, hogy érdemesnek találja a szemlét arra, hogy annak folytatása legyen, és évről-évre bővüljön újabb ötletekkel.

A támogatók részéről Vörös Károlyné a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, valamint Rózsás Csaba a TIT Öveges József Egyesület Zala megyei igazgató helyettese adott át pénzdíjakat, illetve Velkey Péter Zalaegerszeg MJV Művelődési és Sportosztályának vezetője is köszöntötte a helyezetteket, és okleveleket, plaketteket adott át az alkotóknak. Manninger Jenő a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szintén évek óta támogatója a szemlének, de egyéb elfoglaltságai miatt sajnos most nem tudott jelen lenni a finisnél.

A zsűri nap közben több alkalommal osztotta meg véleményét a szép számú publikum előtt az alkotókkal. Ahogy az előző években, úgy az idén sem volt könnyű a döntés, mondták a bírálók. Egymástól függetlenül, két héten keresztül „mozizhattak” a bírák, és interneten keresztül egyeztették a véleményeiket, győzködhették egymást érveikkel, míg végül megszületett a végső sorrend!

A zsűri tagjai: Halmy György filmrendező, Dr. Havasi János a MTV közéleti főszerkesztője, Dr. Murai András a NYME SEK Kommunikációs és Médiatudományi Tanszékének vezetője az alábbi filmeket javasolta elismerésre.

Természetfilm kategória:

1.    A zsűri nem osztott ki első díjat
2.    Kotnyek István (Kamera 67) Keleti window
3.    Gedeon Tamás: Czárán Gyula útjain

Különdíj: Édenkert

Dokumentumfilm kategória:

1.    Rácz-Maronka Etelka – Hübsch Éva- Hoffman Artúr: Névtelenek, Kaboli történet
2.    Csubrilo Zoltán: Sok mindent ki kő bírni
3.    T.Nagy Imre (Bódva-Völgyi Stúdió): Ahonnan elindultam (Koncsol László portré)

Különdíj:

Fehér Dorottya: Ingovány,
Czikora Zsolt-Koppándi János Üvegálom,
Víg Dániel Bolyai Filmműhely: Az utolsó vashajlítók + Délibáb,
Nagy Krisztina: Vasba öntött történelem

Kisjátékfilm kategória:

1.    Orbán Zoltán-Orbán Koppány: Végső kérdés
2.    Körtési Béla-Katona Szabolcs: Héjanász a hepehupán
3.    Szkok István: Ínyenc

Különdíj:

Pápa Városi Televízió: A napfénybe fürdő kastély
Papp Barnabás: Ásó, kapa

Filmetűd kategória:

1.    Fábián Gábor: Angyali vidéken
2.    Körtési András: Rembrandt és én: önarckép
3.    Rozmán László: Anya

Különdíj:

Systron Digital Pictures – Delta Triangle Pictures (Salgótarjáni Mozgókép Egyesület): Excavator,
Berec Alexandra Bolyai Filmműhely: Happy End,
Horváth Mátyás (Kölcsey Ferenc Gimnázium): B-Factory

Lovass Tibor ügyvezető a részvevők és a filmbarátok aláírásával ellátott petíciót adott át a Médiatanács elnökének, amelyben a Göcsej Filmszemle továbbgondolásának elképzeléseit vázolták fel. Kérik többek között, hogy a Göcsej Filmszemléhez hasonló vidéki szemlék díjazott alkotásai kapjanak nagyobb nyilvánosságot! Ennek színtere lehet a Magyar Televízió csatornáinak egyike, (pl.: az MTV Átjáró című műsora, amely eddig is nyilvánosságot adott a nyertes filmjeinknek, és segítette a szemle népszerűsítését), valamint a helyi televíziók országos nyilvánossága, akár a Helyi Televíziók Országos Egyesületén keresztül, illetve egy fővárosi vendégszereplés (pl.: Tabán moziban bemutatni a Göcsej Filmszemle díjazott alkotásait).

A Göcsej Filmgyár Nyári Szabadegyetem a Göcsej Filmszemle időpontjához köthetően kínálna lehetőséget az alkotóknak arra, hogy egy héten keresztül a kisjátékfilm és a dokumentumfilm kiemelkedő szakembereitől tanuljanak forgatókönyvírást, kamerakezelést, vágást, jelenet beállítást, világítást, színészvezetést (Hevesi Sándor Színház stúdiósainak részvételével) stb.

Szalai Annamária a NMHH Médiatanács elnöke megköszönve a kiváló szervezést a Zalaegerszegi Televízió munkatársainak, átvette a kéréseket, javaslatokat tartalmazó iratot, és ígéretet tett annak megválaszolására.

Lovass Tibor a ZTV ügyvezetője bíztatva az alkotókat a jövő évi részvételre, megköszönte kollégáinak, kiemelten Tisler József marketing vezetőnek, és Podlovics Marianna marketing ügyintézőnek, a sok-sok munkát, és elmondta, ha csipetnyi kovásza maradhat a magyar filmgyártásnak a Göcsej Filmszemle, már megéri a munkát. Ahogy a természet sem ismer „B” verziót, midőn védekezik, így a szervező munkában is azt valósították meg, amit eredetileg elterveztek. És ezért köszönet a támogatóknak, és a munkában részt vett kollégáknak, segítőknek. Minden ember élete egy-egy üzenet, és a szemlének továbbra is segítenie kell az alkotókat abban, hogy az általuk megtalált sorsok bemutatásra kerüljenek. A zsűri tagjait pedig arra kérte, segítsék az alkotókat abban, hogy vegyék észre a sokunk számára láthatatlan lényeget a környezetükben, és sikerrel hántsák le a témákról a XXI. század hétköznapjainak fedőrétegeit. Folytatás 2012-ben Zalaegerszegen.

Tartalom megosztása: