keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Göcseji könyvnapok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Göcseji könyvnapok

2005 június 03 - péntek
Az idei ünnepi könyvhét megnyítójára a Keresztury Dezső téren került sor, ahol elsőként Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Gyimesi Endre polgármester, a vendéglátók nevében szólt a könyv ünnepéről, kiemelve a határon túli irodalom jelentőségét. Örömét fejezte ki, hogy az idei zalaegerszegi könyvnapon több olyan rendezvény is várja az irodalom és könyvbarátokat, amelyen a határon túli irodalom képviselői mutatkozhatnak be.

A 76. ünnepi könyvhét nyítóbeszédét Kabdebó Tamás, Írországban élő író tartotta, aki többek között arról is beszélt, hogy a „könyv fontossága az olvasók szemében csökkent, a rivális rádió és televízió csökkenti az olvasásra fordítható szabadidőt. Felnevelődik egy olyan nemzedék, amely képek emésztésére van berendezkedve, nem pedig arra, hogy a leírt képeket és képzeteket saját agyának belső ernyőjén megjelentesse”.

Szerinte a magyar irodalomnak eddig két kiemelkedő korszaka volt, a szabadságharcba hajló reformkor (1840-1860) és annak siratása, megemésztése, míg a másik az első világháború előzményétől a második világháború kezdetéig tartott. Az író különösnek tartja, hogy azóta az íróármádia nem mutatott fel egyetlen olyan „szellemi táborszernagyot”, mint Petőfi, Arany, Jókai, Vörösmarty, Ady, József Attila, Móricz, vagy Krúdy. Ők világítótornyok lettek, fogalmazott Kabdebó.

A könyvnap fontosságáról szólt Baranyi Ferenc költő is, aki több írótársával – Fábián Lászó, Bence Lajos, Kardos Ferenc, Tantalics Béla, Pék Pál, Tágorec-Csuka Judit – érkezett Zalaegerszegre.

Tartalom megosztása: