keresés a weboldalon

Göcseji lakodalmas

Zalaegerszeg címer
Hírek

Göcseji lakodalmas

2006 március 10 - péntek
Nemcsak ma, évtizedekkel ezelőtt is kitűnő hangulatban zajlottak a lakodalmak Göcsejben. Ez derült ki a Honvéd Nyugdíjas Klub műsorából. Az idősek arra vállalkoztak, hogy Vajda József gyűjtése alapján felelevenítik a göcseji lakodalmas hagyományokat.

A menyasszony és a vőlegény bevonulásától kezdve, a kásatáncon át, egészen a menyecsketáncig eljátszották a régi szokásokat a szép számú vendégsereg – vagy ebben az esetben hívjuk őket násznépnek – nagy örömére.

– Nyugdíjas klubunk tagjai közül többen emlékszünk még a Göcsejre oly jellemző lakodalmas szokásokra, ezért határoztunk úgy, hogy megmutatjuk ezeket a mai fiataloknak. A mai korosztály sajnos nemigen ismeri már ezeket a régi rigmusokat, mondókákat, viccelődéseket – fogalmazott Szatmári Bálint, a Honvéd Nyugdíjas Klub vezetője, aki maga is részese volt a Helyőrségi Klubban megtartott előadásnak.

A sok gyakorlásnak meglett az eredménye, óriási sikert aratott a nyugdíjasok előadása. Nem kell búsulniuk azonban azoknak sem, akik ezúttal kihagyták a göcseji lakodalmat. Legközelebb az Apáczai ÁMK-ban, majd terveik szerint az Erdei Színházban, és falunapokon elevenítik fel a régi hagyományokat a Honvéd Nyugdíjas Klub tagjai. (Zala-Lap Kft., F. M., Z. A.)

Tartalom megosztása: