keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Gondok az ösztöndíjak körül

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gondok az ösztöndíjak körül

2004 december 10 - péntek
Felháborító, hogy a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány 2005. január 15-e után kezdi el kifizetni a 2004-2005-ös tanév első félévére benyújtott tanulmányi ösztöndíjakat az arra jogosult tanulóknak, hangsúlyozta sajtótájékoztatón Bogdán János, a zalaegerszegi CKÖ elnöke.

Megtudtuk, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány a 2004-2005-ös tanév első félévére beadott tanulmányi ösztöndíj pályázatok feldolgozása során visszaélésre utaló jeleket észlelt. Mindezt megerősítette egy köztévében leadott műsor is, ahol egy rejtett kamerás felvételen az hallható, hogy a közalapítványhoz tömegesen nyújtottak be ösztöndíj pályázatokat nem roma származású fiatalok. Ezek után a kuratórium büntető feljelentést tett és a pályázatok újbóli átvizsgálásáig, valamint megerősítéséig felfüggesztette a megítélt ösztöndíjak kifizetését.
Bogdán János elmondta: a közalapítvány most csak az általános iskolások pályázatait vizsgálja át, de lehet, hogy a következő körben a középiskolások és a felsőoktatásban résztvevő roma tanulók kérelmét is górcső alá kívánják venni. Hozzátette: a kifizetések átütemezésével és ezzel az érthetetlen procedúrával több száz rászoruló diákot hoznak lehetetlen helyzetbe. A CKÖ elnöke szerint valószínű, hogy a közalapítványnak nem áll rendelkezésére az ösztöndíjak – melynek nagysága 4-6000 forintot tesz ki havonta – kifizetéséhez szükséges pénzösszeg, s azért „tolják át” a folyósítás dátumát 2005-re, mert így a jövő évi költségvetésből fedezni tudják ezeket a kiadásokat. Zalaegerszegen egyébként több mint ötven fiatal nyújtotta be ösztöndíj kérelmét, akik közül mindannyian kaptak egy levelet a kuratóriumtól, amelyben azt tudatják a pályázó diákokkal, hogy csak a kérelmek újbóli átvizsgálását követően kaphatják kézhez ösztöndíjukat a diákok. Igaz akkor minden iskolás visszamenőleg egy összegben fogja megkapni a neki járó pénzösszeget.

Tartalom megosztása: