keresés a weboldalon

Gumibitumen üzem Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gumibitumen üzem Zalaegerszegen (Videó)

2012 október 19 - péntek
Átadták a Mol Zalai Finomító új gumibitumen üzemét, ahol évente 5000 tonna gumibitument tudnak majd előállítani. A Pannon Egyetemmel közösen végzett kutatásfejlesztésnek köszönhetően olyan anyagot állítottak elő, amelynek segítségével az utak a környezeti hatásoknak ellenállóbbak, hosszabb élettartamúak lesznek.

Elkészült a zalaegerszegi gumibitumen üzem. A 300 millió forintos beruházásnak több mint harmadát az állam finanszírozta. A gyár mintegy 150 ezer autóabroncsot képes feldolgozni évente. Ez 130 kilométernyi 6 méter széles útszakasz kopórétegének burkolására alkalmas. Az ország első gumibitumen burkolatát 2004-ben Zalaegerszegen a Helikon utca kapta.

– A zalaegerszegi útszakasz gyakorlatilag most is makulátlan tehát sem kátyú, sem nyomvájú, sem repedés nem található ezen az útszakaszon. Ez egybevág a nemzetközi tapasztalattal is, ami alapján úgy tűnik, hogy mintegy kétszerese az élettartamuk ezeknek az útvonalaknak, mint a hagyományos bitumenből épült utaknak és a karbantartási költség is a felére csökken – mondta Holló András a MOL termékfejlesztési vezetője.

A szakemberek 10 évet dolgoztak azon, hogy az Egyesült Államokban már bevált útépítő anyagot továbbfejlesszék. Az innováció iránt elsősorban az önkormányzatok érdeklődnek.

Doszpoth Attila alpolgármester elmondta: Zalaegerszegen is szeretnék ezt a bitumenfajtát használni.

Az elsőként elkészült terméket helyben használta fel az üzem. A zalai finomító és a 74-es főút közötti átkötő út felújításához. A folyamatos termelést várhatóan 2013-ban kezdik el.

DZsu/T.S.

Tartalom megosztása: