keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Gyászmegemlékezés ’56 hőseinek tiszteletére

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyászmegemlékezés ’56 hőseinek tiszteletére

2004 november 04 - csütörtök
Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai emlékére gyertyagyújtással egybekötött gyászmegemlékezést tartott Zalaegerszegen a Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Nemzeti Szövetsége, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, a Magyarok Világszövetsége, a Nyugdíjas Polgári Egyesület valamint az ’56-os Zala Megyei Hagyományőrző Egyesület.

Az Ady Endre úti ’56-os emlékműnél Hajdu Gyula, a Hagyományőrző Egyesület elnöke beszédét hallhatták, aki kiemelte, 48 esztendő telt el magyar nemzetünk második szent szabadságharca, majd annak leverése óta. Legreménytelenebb helyzetben is – úgy 1848-ban és 1956-ban is – mindig voltak a szabadságvágytól áhítattal küzdő hazafiak, akik életük kockáztatásával harcoltak az elnyomó zsarnokság, a kommunizmus ellen hazánk, nemzetünk szabadságáért, megmaradásáért. Az 1956-os forradalom 12 napig élhette meg küzdelmét, mert Európa legnagyobb haderejű hadserege vérbe fojtotta kivívott győzelmét. Ezért emlékezzünk azokra, akik a szabadságért áldozták életüket, a zalaegerszegi eseményekre, arra a 29 emberre, akik ezen a helyen vesztették életüket, valamint a megyében történt 71 sortűz többszáz neves és névtelen áldozataira. Az elnök végezetül hangsúlyozta, ez a rusztikus emlékmű jutassa eszünkbe a mártírokat, az ismert és névtelen hősök kitörölhetetlen szabadságvágyát.

A megemlékezés végén a történelmi egyházak képviselői mondtak imát a forradalomban részt vett, illetve a megtorlásnak áldozatul esett emberek emlékéért.

Tartalom megosztása: