keresés a weboldalon

Gyásznap (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyásznap (Videó)

2016 november 07 - hétfő
A világ csodálata ma is kíséri azt a 13 harcos napot, amely egy csendesnek induló vasárnapon ért véget – mondta Tolvaj Márta pénteken a zalai megyeszékhelyen. Az alpolgármester az ’56-os Hagyományőrző Egyesület és a város közös rendezvényén emlékezett. A résztvevők hallhattak a 60 évvel ezelőtti eseményekről: a forradalom és szabadság leveréséről, valamint az évekig tartó megtorlássorozatról.

A gyásznapi rendezvény Stárics Roland, a Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület elnökének köszöntőjével kezdődött. A Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai, Boronyák Nóra és Peresztegi Míra Zsófia egy zalaegerszegi származású, jelenleg Kanadában élő költőnő verseit adták elő. Benkőné Geiner Gabriella 1956 őszén, 19 évesen, a forradalom eltiprása után próbált új életet kezdeni Észak-Amerikában. A szovjet csapatok betörésének napjára, és a forradalom máig tartó hatására Tolvaj Márta alpolgármester emlékezett.

Az ünnepségen elhangzott: Zalaegerszegen november 4-én 20 perc alatt fegyverezték le a határőrlaktanya legénységét. A gyásznap Ferenczy Kata előadásában a Magányos csónak című dallal folytatódott.

A kegyelet virágait és mécseseit Balaicz Zoltán polgármester vezetésével helyezték el a résztvevők az Ady utcai emlékműnél.

Sz.É./Cs.M.

Tartalom megosztása: