keresés a weboldalon

Gyere hezzám guzsalyasba! (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyere hezzám guzsalyasba! (Videó)

2016 május 18 - szerda
Gyere hezzám guzsalyasba! címmel hagyományőrző táncház-mozgalom kezdődik Zalaegerszegen. A kezdeményezéssel a hajdani táncházak hangulatát szeretnék feleleveníteni. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették az újságírókkal.

Tavaly kísérleti jelleggel ugyan, de – az önkormányzat támogatásával – újra indult a táncház program Zalaegerszegen. A kezdeményezésnek a Keresztury VMK adott otthont, ahol ifj. Horváth Károly és tanítványai szakmai irányításával zajlottak az összejövetelek. Már akkor nagy volt az érdeklődés, mivel a tematikus rendezvényekhez a táncosok és a folklórkedvelők mellett mások is csatlakoztak. Erre alapozva folytatódik most a hagyományőrzés- mondta Balaicz Zoltán polgármester.

Az érdeklődés azt jelzi, hogy a népzene, a népi kultúra mindig időszerű – jegyezte meg a sajtótájékoztatón Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető.

A programról szólva Rácz Petra, a Zalai Táncegyüttes Egyesület elnöke elmondta: ősztől havi egy alkalommal négy tájegység – Rábaköz, Szatmár, az erdélyi Mezőség és a gyimesi Csángók – kultúráját mutatják be.

A folklórnak az Egerszeg Fesztiválon is fontos szerepet szánnak: május 21-én hagyományőrző táncosok részvételével Kárpát-medencei verbunkversenyt, vasárnap pedig gyermek- és ifjúsági szóló néptáncversenyt rendeznek a Keresztury VMK-ban.

N.D./P.B.

Tartalom megosztása: