keresés a weboldalon

Gyimesi Lajos nevét vették fel

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyimesi Lajos nevét vették fel

2004 szeptember 03 - péntek
Az elmúlt héten tartották a fogyatékosok klubjának névadó ünnepségét, amely immár Gyimesi Lajos egykori gyógypedagógus – dr. Gyimesi Endre polgármester édesapja – nevét viseli.

A rendezvényt Kocsmár Zoltánné intézményvezető szavai nyitották meg, aki a klub életének egyik sorsdöntő és fontos állomásának nevezte ezt a napot. Elmondta: az intézmény tizenhat évvel ezelőtt hét fogyatékos fiatallal értelmi fogyatékosok napközis otthonaként kezdte meg működését, mostantól pedig Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye nevet fogja viselni. A névválasztással kapcsolatban az intézményvezető kiemelte, Gyimesi Lajos egyik korábbi zalaszentgróti munkatársa ajánlotta az egykori kiváló gyógypedagógus nevének felvételét.
Gyimesi Lajos 1913-ban született a Mosonszentpéter községhez tartozó Császárrétpuszta nevű majorban. Végigharcolta a II. világháborút, majd a hadifogságból hazatérve új életet kellett kezdenie, hiszen felesége és két gyermeke egy bombatámadás következtében életüket vesztették. Keszthelyen telepedett le, ahol általános iskolában tanított, de rábízták a gyógypedagógiai osztály vezetését is. Elvégezte a gyógypedagógiai szaktanfolyamot, majd a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát is. Jó munkája eredményeként 1953-ban felrendelték az Oktatási Minisztériumba dolgozni – s rábízták öt dunántúli vármegye gyógypedagógiai tanulmányi felügyelői teendőit.
Újra megnősült, második feleségét azonban egy szerencsétlen műtét következtében elveszítette. Így ismét egyedül maradt három apró gyermekével, akik közül a középső orvosi műhiba következtében súlyos testi és értelmi fogyatékos, önellátásra képtelen beteg volt, s a legkisebb pedig alig múlt egyéves. Képes volt újra kezdeni, s nyugdíjba vonulásáig a zalaszentgróti gyógypedagógiai nevelőintézetet vezette. Megérte beteg fia és harmadik felesége halálát, ő 1990-ben Keszthelyen hunyt el.
Dr. Gyimesi Endre – akit családja is elkísért a rendezvényre – hangsúlyozta: ő most nem polgármesterként, hanem a névadó legkisebb fiaként van jelen az ünnepségen. Hozzátette: meghatja és nagyon örül annak, hogy nem felejtették el édesapját.

Tartalom megosztása: