keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Gyomorhurutos megbetegedések

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyomorhurutos megbetegedések

2005 július 19 - kedd
Bár sokan megbetegednek, egyelőre nincs fertőző bél- és gyomorhurutjárvány Zalaegerszegen. A megbetegedés elsősorban a gyermekeket, valamint az idősebb korosztályt veszélyezteti.

A nyári időjárás kedvez a baktériumok, vírusok elszaporodásának. Magasabb hőmérsékleten ugyanis a kórokozók gyorsabban terjednek, így nem árt óvatosnak lenni az utazások, fürdőzések alkalmával, hiszen a vírusok és a baktériumok szájon keresztül terjednek. A puffadással, rossz közérzettel, valamint esetenként lázzal járó tünetek otthoni kezeléssel, egyebek mellett bő folyadékbevitellel, általában 1-2 nap alatt meggyógyíthatók.

– Különösen figyelni kell azokra a rendszabályokra, amelyekkel megelőzhető a betegség. Elsősorban a déli államokban nagyobb a fertőzések terjedésének veszélye, így ha délen fekvő országba utazunk, a zöldségekkel, gyümölcsökkel, hidegkonyhai készítményekkel, továbbá a csapvízzel és a tejtermékek fogyasztásával mindenképpen vigyázni kell. Az alapvető higiénés szabályok betartása mellett, csökken a veszélyeztetettség esélye, ám a rizikót maximális mértékben nem lehet kizárni – tájékoztatott dr. Foki Imre, a Zala Megyei Kórház Infektológiai Osztályának adjunktusa, és hozzátette: ha mégis elkapnánk a kórokozót, valamint tüneteink pár napon belül nem múlnak, mindenképpen forduljunk kezelőorvoshoz, hogy megelőzzük az esetleges kiszáradást.

Tartalom megosztása: