keresés a weboldalon

Győztes matuzsálem (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Győztes matuzsálem (Videó)

2013 május 10 - péntek
A szenterzsébethegyi szelídgesztenyefa lett 2013-ban a város fája. A közel fél évezredes matuzsálem összesen 194 szavazatot kapott az e témában meghirdetett versenyre, melynek eredményét ma ismertették. A lakók egyébként összesen 10 fa közül választhatták ki a számukra legkedvesebbet.

A város legöregebb fáját összesen hét felnőtt ember képes csak körbeérni. Ez azt jelenti, hogy a több, mint 450 éves matuzsálem törzsvastagsága meghaladja a 7 métert. 1978-ban villámcsapás érte, melynek következtében néhány nagyobb átmérőjű koronaága leszakadt, de így is életben maradt. 
A város fája verseny eredményhirdetésén Balaicz Zoltán alpolgármester arról biztosította a jelenlévőket, hogy a 13 méter magas szelídgesztenyefát tanúfaként korlátlan ideig meg kívánja őrizni. 

Abban, hogy ez a gesztenyefa még mindig él, nagy szerepe volt a mindenkori tulajdonosoknak, illetve szomszédaiknak. Így Horváth Alajosnak, illetve Rózsa Vilmosnénak, akik az utóbbi évtizedekben őrizték féltve a mostani ünnepeltet.

A város fájának megőrzését a telek tulajdonosának valamint szomszédjának egy-egy növényvásárlási ajándékutalvánnyal Balaicz Zoltán köszönte meg.

V.N./B.P.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: