keresés a weboldalon

Gyűjtenek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyűjtenek (Videó)

2017 július 26 - szerda
Hetedik alkalommal szervezik meg idén a Magyarok Kenyere programot. Ehhez az ország összes megyéjéből, valamint a Kárpát-medence magyarlakta területeiről gyűjtenek búzát. A szervezők az ebből készült kenyeret jótékony célokra ajánlják fel. A kezdeményezéshez – a hagyományokhoz híven – Zalaegerszeg is csatlakozott. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be az újságíróknak.

Traktoron érkezett a búza a ságodi gazdaságba, amit Kóbor István és felesége ajánlott fel. Mint mondták, minden évben közel 1 mázsa termést adományoznak.

A 2011-ben indult programmal magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak határon innen és túl – emlékeztetett Gyergyák Szabolcs mezőgazdasági vállalkozó. A búza egy részét liszt, a többit pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

Az akciót a Zala Megyei Agrárgazdasági Kamara és az önkormányzat közösen szervezi. Tolvaj Márta alpolgármester elmondta, hogy a program támogatottsága évről évre növekszik. Tavaly a zalaegerszegi és a környékbeli gazdáknak köszönhetően itt rekordmennyiségű – több mint 15 tonna – búza gyűlt össze.

Az adományok összeöntési ünnepségét augusztus 13-án Nemeshanyban tartják. Augusztus 20-án Pécsen pedig – a Központi Kenyérünnepen – megáldják a kenyeret. A támogatást a Gyermekek Világnapján, szeptember 20-án juttatják el a rászorulóknak.

N.D./T.S.

Tartalom megosztása: