keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Gyurcsány Ferenc az MSZP egerszegi kampánynyitóján

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyurcsány Ferenc az MSZP egerszegi kampánynyitóján

2006 január 23 - hétfő
Az országgyűlési választások nem az MSZP-ről és a Fideszről szólnak, hanem az országról. Nem arról, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor a miniszterelnök. Hanem arról, merre akar elindulni Magyarország? Nem csak győzni szeretnénk, hanem azt is, hogy az ország hozza meg azokat a döntéseket, amelyek jók mind a tízmillió embernek. Csináljunk egy jobb országot! Egy olyan országban akarok élni, ahol jó magyarnak lenni – fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szocialisták zalai kampánynyitóján, az Ady- moziban, ahol bemutatták a megye országgyűlési képviselőjelöltjeit, köztük Kiss Ferencet, az egerszegi szervezet elnökét.

– Nem hiszek az „egyiknek igaza van, a másiknak soha” típusú radikális politikában. Okos, bölcs, bátor kompromisszumokra van szükség. Nem lehet olyan országban élni, ahol az egyik fél le akarja győzni a másikat – fogalmazott, majd az MSZP és a Fidesz programjának a különbségéről szólt. Véleménye szerint az adópolitika programját 2010-ig lépésenként kell végrehajtani, „minden évben egyet lépünk előre”. Orbán javaslatáról azt mondta: „csökkenne a szociális biztonság”, „nem tudom, ez vicc, vagy hecc?” Szólt a szavahihetőség fontosságáról, a jobb- és baloldali felfogás közti különbségről, az elmúlt négy év eredményeiről, ugyanakkor elismerte: vannak feszültségek az államháztartásban. „De mit vegyek vissza? A nyugdíjakat, a családi pótlékot? Olyan politikát kell csinálni, ami nyitott és igazságos. Változtatni kell folyamatosan, és kérem, ne dőljön be a magyar baloldal a provokációnak”. 

A kormányfői beszéd után a fórum résztvevői kérdezhettek, illetve elmondták véleményüket is, melyekre Gyurcsány Ferenc reagált.

A közönség soraiból Hóbor József a nőpolitikáról szólt és kérte, ne feledkezzenek meg az idén a pedagógusokról. Gróf Albert a december 5-i népszavazással és a kettős állampolgársággal kapcsolatban megjegyezte: „Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megmentette Magyarországot”. Bánfai Sándor úgy fogalmazott „bármelyik ökörkörnek lennék a tagja inkább, mint akármelyik polgári körnek”.

Farkas István azt fejtegette „Magyarország nem csak a milliomosoké”. (Ő csak gyér tapsot kapott.) Dr. Molnár Borbála az egészségügy súlyos helyzetéről szólt, és kérte a miniszterelnököt, olyan munkatársakat vegyen maga mellé, akik a gyakorlatban is ismerik az ágazat problémáját. Balogh Zoltán elmesélte, hogy 21 éves kora ellenére már átélt „politikai üldöztetést” az egyik egerszegi gimnáziumban. Úgy fogalmazott: olyan országban szeretne élni, ahol nem lehetnek iskolaigazgatók olyanok, mint az Adyban. (A mozi előterében, a kivetítőt figyelő szimpatizánsok közül többen a fejüket csóválták. „Az utolsó mondatot nem kellett volna…”) Kovács Róbert a mezőgazdaság problémáiról szólt és kért segítséget. A felszólalók és a kormányfő között esetenként kedélyes párbeszéd alakult ki, így az utolsó fél óra igazán derűsre sikeredett…

A miniszterelnök zalaegerszegi programjának zárásaként pohárköszöntőt mondott a Balaton Szállóban az MSZP egerszegi szervezetének hagyományos újévi fogadásán, ahol a meghívott vendégeket először Kiss Ferenc városi elnök, képviselőjelölt üdvözölte, majd Gyurcsány Ferenccel együtt Felföldi Tibornénak, a Zrínyi Miklós Gimnázium egykori igazgatójának átadták a Szegfű-díjat. (Zal-Lap Kft., V. Zs. P. K. E.)

Tartalom megosztása: