keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Gyurcsányt támogatták

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyurcsányt támogatták

2004 szeptember 03 - péntek
A zalaegerszegi küldöttek előzetes egyeztetés alapján úgy határoztak, mint a vidéki szervezetek többsége. A változtatásra, a fordulatra szavaztak és ezért álltak Gyurcsán Ferenc miniszterelnök jelölése mellé – fogalmazott érdeklődésünkre Kiss Ferenc, az MSZP városi elnöke, aki a rendkívüli pártkongresszus küldötteként részese volt az eseményeknek.

– A meggyőző érvek és az, hogy az MSZP 2006-ban a Fidesznek méltó partnere legyen azt igényelte, hogy Gyurcsány legyen a miniszterelnök-jelölt. Mindenki elismerte Kiss Péter baloldali érzékenységét, szakmaiságát, emberközpontúságát és azt is, hogy a pártnak szüksége van rá. A két jelölt egyébként úgy beszélt a kongresszuson, hogy számítanak egymás munkájára.
– Mi a garancia arra, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben Gyurcsány Ferenc a szocialisták által elképzelt baloldali politikát fogja képviselni?
– A jövő évi költségvetés valószínű nem teszi lehetővé, hogy olyan osztogatások legyenek, mint az első két 100 napos programban – válaszolja Kiss Ferenc. – Ugyanakkor az biztos, hogy a szociáldemokrata értékeket, a párt választási programjának megvalósulását elvárják tőle a párttagok. Természetesen a költségvetés adta keretek között. Ehhez kellenek népszerűtlen lépések is, például folytatni kell a közigazgatás reformját, el kell kezdeni az egészségügyét, és bizony az embereknek nyújtott szociális juttatásokat erősíteni kell. Fontosnak tartja a miniszterelnök-jelölt az esélyteremtést és azt is, hogy a csökkenjen a társadalomban a szegénység.
– Ezzel a változtatással megnyugodott a párt?
– Azt hiszem, igen. Úgy láttam egyébként, hogy az elnökség akaratával szembeni lázadás is megfogalmazódott a küldöttekben. Nem viselték el, hogy a megkérdezésük nélkül akart a felső pártvezetés maguk közül miniszterelnök-jelöltet választani. Gyurcsány a vidéket és a fiatalokat próbálta megszólítani, sikerrel járt, mert a párt felsorakozott mögé.

* * *
Meglepőnek találom a szocialista párt döntését, hiszen a miniszterelnök-jelölt nem régóta tagja csak a pártnak és az elnökség is más személyben gondolkodott. Tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc személyes tanácsadója volt Medgyessy Péternek, és ha tanácsaival nem tudott segíteni, akkor feltételezhetően nehezen tud majd hirtelen teljesen más fejjel gondolkodni – válaszolta érdeklődésünkre dr. Gyimesi Endre polgármester, a Fidesz országgyűlési képviselője. – Az ország érdeke most azt kívánja, hogy a jelenlegi helyzet minél előbb normalizálódjon. Az is fontos, hogy Gyurcsány saját személyiségét megerőszakoló módon kompromisszumkész legyen, és hallja meg az ország érdekében az ellenzék hangját is. Egyébként nehezen tudom elképzelni, hogy azok az igazán baloldali emberek, akik a baloldali értékek mellett szociális érzékenységgel is rendelkeznek, könnyen megemésztik, hogy olyan fiatalember lesz a miniszterelnök, aki nem a szociális érzékenységéről, hanem milliárdjainak gyűjtéséről lett ismert.

Tartalom megosztása: