keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ha indokolt, lesz razzia

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ha indokolt, lesz razzia

2005 március 01 - kedd
Az elmúlt napokban néhány nagyváros szórakozóhelyén – Budapesten és Kecskeméten – tartottak razziát a rendőrök, melynek során számos fiatalt állítottak elő drogfogyasztás gyanúja miatt. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon azután érdeklődtünk, hogy a zalai megyeszékhelyen az egyenruhások milyen eszközökkel próbálják visszaszorítani az országban egyre inkább terjedő kábítószer-fogyasztást.

– Az utóbbi időszakban gombamódszerűen elszaporodtak a diszkók a városban, és a tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy az ilyen szórakozóhelyeken rövid időn belül „felüti fejét” a drog. Zalaegerszegen is vannak annak jelei, hogy ezeken a helyeken megjelennek a drogfogyasztók és a kábítószert terjesztő személyek – fogalmazott Tóth István, a városi rendőrkapitányság sajtóreferense. – A rendőrség munkatársai mindent megtesznek azért, hogy az egyes terjesztői hálózatokat felszámolják, a fogyasztókat pedig megfelelő orvosi kezeléshez juttassák. Valamennyi törvény adta lehetőséget bevetünk annak érdekében, hogy a városban visszaszorítsuk a kábítószert, így ha az indokolt, akkor rendszeresen tartunk ellenőrzéseket az egyes szórakozóhelyeken.
Az egyenruhások ilyenkor orvos kíséretében keresik fel a diszkókat, aki megpróbálja kiszűrni azokat a személyeket, akiknél kábítószer-fogyasztás gyanúja merülhet fel. Őket a rendőrök orvos szakértői vizsgálat céljából előállíthatják, vagyis vér- és vizeletvételre kötelezhetik. Törvény mondja ki: ha a rendőr egy helyszínen – például balesetnél, vagy egy szórakozóhelyen – bűncselekményt észlel, vagy bűncselekmény alapos gyanúja merül fel, akkor a gyanúsított személyt előállíthatja, aki orvos szakértői vizsgálat alá vethető.
– Szerencsére a jelenlegi helyzet nem indokolja, hogy ilyen eszközökhöz nyúljunk. Korábban szerveztünk razziákat, de ilyenkor körözött, vagy elfogató parancs alatt álló személyt kerestünk az adott szórakozóhelyen. Zalaegerszegen kimondottan drog miatt még nem kellett „diszkórazziát” tartanunk, ám ha ez szükséges lesz, azonnal megtesszük a szükséges lépéseket. Azt leszögezném, hogy mi nem a drogfogyasztókra „utazunk”, hanem azokat szeretnénk felkutatni, akik a kábítószert terjesztik. Azt viszont mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy ezt csak úgy tudjuk eredményesen végezni, ha rajtaütünk a fogyasztókon és tőlük információt gyűjtünk. Nem szabad, hogy a diszkók vendégei azt érezzék, hogy ez a tevékenység ellenük irányul, mert a rendőrök csak a munkájukat végzik és értük dolgoznak. A szülők is csak akkor tudják nyugodt szívvel elengedni gyerekeiket szórakozni, ha tudják, hogy biztonságban vannak a fiatalok. A tapasztalataink szerint egyébként a könnyebb drogok – marihuána, speed, extasy – jelentek meg Zalaegerszegen, és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai több esetben foglaltak le ilyen anyagokat – fűzte hozzá Tóth István.

Tartalom megosztása: