keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hadat üzennek az elhízásnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hadat üzennek az elhízásnak

2005 augusztus 22 - hétfő
A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány sikeres pályázatot nyújtott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2005. évi terület- és régiófejlesztési célelőirányzatára, melynek eredményeként egy új biomechanikai kutatólaboratóriumot alakítanak ki az egészségügyi főiskolán. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek.

Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója kiemelte: a beadott pályázat lényege egy biomechanikai kutatólaboratórium megvalósítása, melyet már 2002 óta szeretnének létrehozni az egészségügyi főiskolán. A beruházás teljes költsége 45 millió forint, melyből 30 milliót tesz ki a pályázati támogatás, a fennmaradó 15 millió forint önrészt pedig a közalapítvány biztosítja. Mindet azt jelenti, hogy a főiskolán úgy valósulhat meg ez a 45 millió forintos beruházás, hogy ahhoz az intézménynek nem kell pénzeszközt áldoznia. A projekt célja – melyben az egészségügyi főiskola mellett partner a Zala Megyei Kórház, a Dél-Zala, Murahíd, Letenye Többcélú Társulás és a ZalA-KAR Térségi Innovációs Társulás -, hogy a kistérségekben élő, súlyfelesleggel rendelkező, 10-14 év közötti gyermekek számára alakítsanak ki egy komplex programot, amely lehetővé teszi a testalaktani, élettani mutatóik kedvező változását.

A vizsgálatokra a főiskolán kerül majd sor, melyeket az intézmény gyógytornász oktatói végeznek el, majd az eredmények alapján kidolgozzák az egyénre szabott mozgásanyagot. A terhelés-élettani felméréseket a megyei kórház szakemberei bonyolítják, míg eközben egy dietetikus szakember egyénre szóló diétás tanácsadást lát el. Elhangzott: az első vizsgálati program végigfuttatása után további feladatokat is szeretnének elvégezni az új laborban, így a későbbikeben középiskolásokon, valamint hivatásos sportolókon kívánnak különféle speciális vizsgálatokat végrehajtani. Balaicz Zoltántól ugyancsak megtudtuk, hogy a közalapítvány a közelmúltban egy másik pályázatot is benyújtott az Interreg III. program keretében, melyben egy ultrahangos kutatólabor kiépítését célozták meg. Erről várhatóan 2005 szeptemberében születik döntés.

Zsigmond Edit, az egészségügyi főiskola igazgatója elmondta: a biomechanikai kutatólaboratórium pályázatának és az abban szereplő programnak ötletét az adta, hogy Magyarországon is egyre több a túlsúlyos gyermek, akik súlyfeleslegük miatt már gyermekkorban potenciális szívbetegek. A kidolgozott projekttel – amely három évig tart majd – most ez ellen próbálnak tenni, s ebbe összesen 100, a régió valamelyik kistérségben élő, túlsúlyos fiatalt fognak bevonni. Első fázisban komplex vizsgálatot végeznek a gyerekeken, majd ezek elemzése után teljes életmódprogramot dolgoznak ki számukra, melyet az érintett diákok testnevelőivel közösen hajtanak végre.

Tartalom megosztása: