keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hagyományok, amik összekötnek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hagyományok, amik összekötnek

2006 június 26 - hétfő
A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület közös szervezésében június 30-a és július 2-a között második alkalommal rendezik meg a Falumúzeumban a Mura Menti Népek Hagyományőrző Fesztiválját. A kétnapos programsorozaton folklórműsorral, kiállítással, mesterség-bemutatóval várják az érdeklődőket.

A Göcseji Falumúzeum nyári rendezvénysorozatának része a fesztivál, amely egyébiránt folytatása annak a törekvésnek, hogy a Mura menti régiót együtt jelenítsék meg. A hagyományőrző találkozó tavaly több mint négyezer látogatót vonzott, így most is hasonló látogatottsággal számolnak, közölte dr. Kostyál László, a múzeum igazgatóhelyettese az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

A korábbi szakmai kapcsolataiknak köszönhetően a kézművesek vására és mesterség-bemutatója sokkal színesebb lesz: jeles szövőmesterek és viseletkészítők reprezentálják a horvát kézműves kultúrát, természetesen szép számmal állítanak ki a magyar, a szlovén és az osztrák „hagyományőrzők” is. Szlovéniából nemcsak magyar származású, hanem szlovén kézművesek is jönnek. S először jár Zalaegerszegen a Csáktornyai és a Varazsdi Folklór Együttes.
Nemcsak a Mura, hanem hagyományaink, céljaink is összekötnek bennünket, hangoztatta Skrabut Éva, a megyei népművészeti egyesület elnöke a rendezvény jelentőségéről. Mint mondta, ideális lenne, miként Ausztriában, úgy hazánkban is, úgy őriznék meg a községek, települések a népi kézműves kultúrát és gasztronómiát, hogy az akár megélhetést is nyújtson az ott élők számára. Horvátországot és Szlovéniát is ez a törekvés jellemzi, amely mentén ugyanúgy keresik kapcsolataikat, és ugyanolyan fontos kérdés számukra, hogy hol lehet a határvonal a hagyományok szigorú őrzése és a változtatás szükségessége között.

Kuriózumként a pécsi TANAC Néptáncegyüttes horvát folklórműsorral lép fel, de természetesen lesznek burgenlandi, szlovén, horvát és zalai csoportok is, egészítette ki az elmondottakat Molnárné Raposa Irén főszervező.

Június harmincadikán 16.30-kor ünnepélyes megnyitóval, a csáktornyai folklór együttes műsorával veszi kezdetét a fesztivál. Öt órakor nyílik a Csizmadiák ma című kiállítás, melyen Tanka Tamás és Bárány Szilveszter csizmakészítők mutatkoznak be remekeikkel. A programok július elsején és másodikán teljesednek ki. Kézműves és gasztronómiai bemutatók, gyermek játszóház, jurtakiállítás, folklór műsor, mások mellett fafaragók, csipkekészítők, szövők, kovácsok kirakodóvására várja a látogatókat. (Zala-Lap Kft., A. L.)

Tartalom megosztása: