keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hallássérültek a színházban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hallássérültek a színházban

2005 április 13 - szerda
Hallássérülteknek szólt április 10-én Szabó Magda Régimódi történet című színműve a Hevesi Sándor Színházban.
A teátrum a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány meghívásos pályázatán sikerrel szerepelt, az elnyert támogatás és az önerő révén olyan berendezéseket helyezett el, amelyek segítségével a közönségnek e mindeddig kényszerűen távol maradt rétege is élvezheti mostantól kezdve az előadásokat.

Tompagábor Kornél rendező elmondta, vásároltak egy projektort, egy számítógépet a szükséges szoftverrel, a tájékozódást segítő információs táblákat és egy úgynevezett indukciós hurkot. Ezen rádióadóként működő hangtechnikai rendszer lényege, hogy segítségével a színpadra irányított mikrofonokból a hang háttérzajtól mentesen közvetlenül juttatható el a hallókészülékekbe. A vezeték a nézőtér első sorától a tizenegyedikig biztosít megfelelő „vételt” a hallókészülékkel rendelkező nézők számára.

A rendhagyó esten Szabó Magda Régimódi történet című színművének követését a színpad fölötti feliratozás is segítette, emellett már a fogadótérben útbaigazító rövid szövegek segítették a hallássérültek tájékozódását. A siketek és nagyothallók zalai egyesületén kívül a somogyi, vasi és veszprémi szervezetek érdeklődőit is meghívták az előadásra, amelyet, mint mondta a rendező, a következő évadban több hasonló követ. Az indukciós hálót azonban addig is folyamatosan működtetik, hogy bármelyik előadást is élvezhessék a halláskárosult színházlátogatók.

Tartalom megosztása: