keresés a weboldalon

Hanti diákok a falumúzeumban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hanti diákok a falumúzeumban

2006 augusztus 10 - csütörtök
Több ezer kilométer megtétele után Zalaegerszegre érkezett az a kilenc gyermekből és három felnőttből álló hanti delegáció, akik megtekintették a Göcseji Falumúzeumot és a Finnugor Néprajzi Parkot.

Kovács Zsuzsától, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának etnográfusától megtudtuk, tavaly a látogatók láthattak a falumúzeumban egy érdekes fotókiállítást, amely a jamali tundrán élő hantik és a nyenyecek életét, mindennapjait mutatta be. Ezeket a fotókat később Nagyigmándon, Pápay József híres nyelvész, gyűjtő szülőfalujában is kiállították, ahol ennek kapcsán a helyi iskola igazgatója azt vetette fel, hogy kapcsolatba kellene lépni valamelyik hanti iskolával.

Az érintettek aztán hamar a tettek mezejére léptek, melynek eredményként sikerült felvenni a kapcsolatot a hanti Pitlijar általános iskolával. Az 566 lelkes település tanintézményének vezetése elhatározta, ezen a nyáron ellátogatnak Magyarországra, és személyesen keresik fel a finnugor nyelvrokonokat, és még közelebbről megismerkednek Pápay Ferenc munkásságával. Augusztus 2-án útra is kelt a hanti delegáció, s hajóval, vonattal, autóbusszal leküzdve az óriási távolságot közel egyhetes utazás után megérkeztek hazánkba.

Orlov Alekszandr Anatoljevics, a hanti iskola igazgatója elmondta, tettek már ennél meg nagyobb távot is a gyerekekkel, hiszen korábban Pekingbe szerveztek hasonló tanulmányutat. A zalai megyeszékhelyen a Finnugor Néprajzi Parkot és a Göcseji Falumúzeumot tekintik meg, a többi napon pedig Budapestre és Nagyigmándra látogatnak el. A kirándulás célja, hogy a diákok megismerjék Magyarországot, ellátogassanak az Urálon túli nyelvrokonaikhoz.

Pápay József például nagy tiszteletnek örvend Pitlijarban, ezért a diákoknak nagy élmény lesz Nagyigmándot, a kutató szülőfaluját megismerni. A bentlakásos iskola – ahol nagyrészt a nomád rénszarvastartók gyerekei tanulnak – vezetője hozzátette: számukra kicsit délies a magyar klíma, hiszen ilyenkor náluk rengeteg eső esik, vagyis ezekben a hónapokban szokatlan ez a kellemes levegő.

A tanulók számára ugyancsak fura volt az itteni környezet, egyikük, Makszarova Tánya például azt emelte ki, hogy hihetetlen milyen gyönyörűek a magyar fák. Társaival aztán bebarangolta a falumúzeumot, elfogyasztotta a magyaros ebédet, a babgulyást és a prószát, majd autóbuszra szállt, hogy újabb felejthetetlen itteni élményekkel gazdagodjon. (Zala-Lap Kft. P. Sz. Z. A.)

Tartalom megosztása: