keresés a weboldalon

Harc az eldobált rágógumik ellen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Harc az eldobált rágógumik ellen (Videó)

2012 július 20 - péntek
Különös szerkezet tűnt föl Zalaegerszeg utcáin: leginkább egy porszívó és egy gőzborotva kombinációjára emlékeztet. A járdákat elcsúfító, eldobált és odaragadt rágógumit lehet vele eltávolítani. A berendezést pénteken mutatták be a sajtónak.

A világ városainak utcáit mindenütt milliószám borítják apró, fekete foltok: az eldobált és széttaposott rágógumik maradványai. Zalaegerszegen egy speciális géppel vették föl ellenük a harcot. A másfél millió forintos berendezést Hollandiában vásárolta a város cége, a Kontakt Nonprofit Kft.

A különleges, környezetbarát vegyszer segítségével távolítja el az utca burkolatán éktelenkedő foltokat: a vizet és a vegyszert gőzzé forralja, majd csövön át a tisztítókeféhez vezeti. A forró keverék felolvasztja, és ártalmatlan eleggyé oldja a rágógumit – magyarázta Aladi Gusztáv, a Kontakt Nonprofit Kft. ügyvezetője. A második fázisban egy nagynyomású mosó segítségével fejezik be a tisztítást.

A bemutatón Gyutai Csaba polgármester elmondta: azt szeretnék, ha a városban rend és tisztaság lenne, és ha befejezték a tisztítást, az emberek többé nem hajigálnák el a rágógumikat.

A „rágófaló” gép mostantól őszig dolgozik, elsősorban a belváros területén. A rágómentesítési programra idén egymillió forintot költ a város.

yr/N.G.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: