keresés a weboldalon

Háromszoros a túljelentkezés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Háromszoros a túljelentkezés

2009 február 13 - péntek
A Belvárosi Általános Iskola Zala megyében elsőként indít a következő tanévtől magyar-angol két tanítási nyelvű képzést. S bár még javában zajlanak a beiskolázási előkészületek, az érdeklődők száma máris jelzi az igény mértékét: több mint háromszoros a túljelentkezés. Makovecz Tamást, az iskola igazgatóját az új képzési formáról faggattuk.

– Szeptembertől mindkét tagiskolában fél-fél osztály kezdheti meg a két tanítási nyelvű képzést. Mi indokolta, hogy az intézmény mégis erre alapozva vette fel új nevét?
– Zala megye közoktatási palettáján az általános iskolai magyar-angol két tanítási nyelvű képzési forma eddig nem szerepelt. A névválasztással csupán jelezni szerettük volna, hogy nálunk elindult a ma még újdonságnak számító, ám láthatóan igen nagy érdeklődésre számot tartó oktatás.

Nem túlzás máris azt állítani, hogy a Belvárosi Általános Iskola zászlóshajója lesz ez a képzési forma. A lehetőségeink persze ma még nem esnek egybe az igényekkel, hiszen mindössze egy osztálynyi gyermek felvételére kaptunk zöld utat, ám optimistán tekintünk a jövőbe. Számomra ugyanakkor külön öröm, hogy a tantestület segítségével ilyen hamar sikerült tető alá hozni a vezetői pályázatomban is jelzett szándékot.

– Nem lett volna célszerűbb ezt az osztályt vagy egyik, vagy másik tagiskolában egyben elindítani?
– A Petőfiben és a Dózsában egy időben indított képzés egyrészt lehetőség arra, hogy tiszteletben tartsuk a szülők iskolaválasztásra irányuló jogát. Másrészt: a törvény a célnyelven tanított órák megszervezése kapcsán amúgy is csoportbontásban történő szervezési formát követel meg.

S végül: mivel mindkét intézményünkben ezek a fél osztályok – a terveink szerint – fakultatív nyelvoktatásban részesülő diákokkal egészülnek ki, biztosítottá válik az átjárhatóság. Aki nem tud megbirkózni a képzés során megjelenő pluszterhekkel, annak a képzésből kikerülve megvan a lehetősége arra, hogy ugyanabban az osztályközösségben folytassa a tanulmányait.

– Vagyis az osztály másik fele sem általános oktatásban részesül?
– A két tanítási nyelvi képzésre be nem kerülő gyermekek számára a már említett „másik fél” osztályban lehetőség lesz arra, hogy emelt szinten tanulhassák az angol nyelvet. A szülői igényeket megpróbáljuk kielégíteni, de első osztályban saját forrásból erre nem tudunk áldozni.

A közoktatási törvény 2×13 fő felvételét teszi lehetővé, ám a 26 fős kereten kívül – a fenntartó önkormányzat jóváhagyásával – további 5-6 gyermek fellebbezéssel bekerülhet. A mai napig mintegy 90 szülő jelezte gyermeke felvételi szándékát, ami azt is jelenti, hogy minden harmadik gyermeket tudunk csak felvenni erre a képzésre – mondja az igazgató, majd arról szól, milyen szempontok alapján nyernek felvételt a gyerekek.

– A törvény nem teszi lehetővé, hogy felvételiztessünk. Éppen ezért egy játékos beszélgetés keretében – ahol a szülők és a gyermek egyaránt jelen vannak – részletes, személyre szóló beszélgetésen kívánjuk tájékoztatni a szülőket a felvételi eljárás szabályairól, az egyéb lehetőségekről.

– Mit ad a két tanítási nyelű képzés a gyerekeknek?
– Az ezt szabályozó miniszteri rendelet a nyelvtudás tekintetében a B1-es szintet, vagyis az alapfokú nyelvvizsga megszerzését fogalmazza meg elvárásként. Az országos gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a 8. osztály végére középfokú nyelvvizsga szintjére kerülnek a diákok.

Hangsúlyozni szeretném, hogy nem nyelvvizsgacentrikusak kívánunk lenni, sokkal inkább a kommunikáció fejlesztésére fektetünk hangsúlyt, egy „használható” nyelvtudást szeretnénk biztosítani. S hogy milyen tantárgyakat oktatnak angol nyelven: ennek struktúráját iskolánk angol nyelvi munkaközössége a Kölcsey-gimnáziummal közösen – az országos tapasztalatok figyelembevételével – vitatta meg.

Alsó tagozatban – a gyerekkori sajátosságokra való tekintettel – heti 3 óra testnevelés és 1-1 óra technika valamint rajz oktatása folyik angol nyelven. Mindezt kiegészíti további heti négy angolóra. Felső tagozatban a rajz és a technika mellett az országismeret és civilizációórák, valamint a földrajz oktatása történik angolul.

– Adottak a képzés feltételei? Szükség lesz átképzésekre?
– A szeptembertől induló osztályaink esetében biztosítottak a személyi feltételek. A képzésben tanítók részben angol nyelvtanári képzettséggel rendelkező, részben angol műveltségi területen lévő fiatal pedagógusok. Mivel egy évvel ezelőtt megkezdtük a felkészülést, így minden kérdést sikerült időben megválaszolnunk. Ami pedig a jövőt illeti: elkészítettük a továbbképzési tervünket, amely kitér több pedagógus beiskolázására.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: