keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Háromszoros túljelentkezés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Háromszoros túljelentkezés

2006 május 02 - kedd
Ebben az esztendőben február 15-ig jelentkezhettek főiskolára, illetve egyetemre a középiskolás diákok, vagyis lassan minden intézményben – így a zalaegerszegi főiskolákon is – reális képet kapnak arról, hogy egy-egy szakra mennyien adtak be jelentkezésüket.

Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a bolognai folyamat, valamint az új felsőoktatási törvény értelmében valamennyi felsőoktatási intézmény csak új típusú BSc szakokat hirdetett meg. A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézetének egyes szakjaira összességében 900 diák jelentkezett, amely háromszoros túljelentkezést jelent. A főiskolán idén gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel BSc alapszakok, valamint banki szakügyintéző, informatikai statisztikus és gazdasági tervező, pénzügyi szakügyintéző, illetve számviteli szakügyintéző felsőfokú szakképzés indul. Utóbbi szakokon érettségi vizsga után, két év alatt felsőfokú szakképzést szerezhetnek a diákok, amely természetesen nem egyenértékű a főiskolai diplomával. A pénzügyi és számviteli főiskolán pótfelvételit hirdetnek meg a kereskedelmi, az idegenforgalmi és a vendéglátó szakmenedzser felsőfokú szakképzéses szakokon. Ebben az évben egyébként a PSZF-en nem indítják az emberi erőforrások BSc-s alapszakot.

Az egészségügyi főiskolán ősszel két BSc alapszak, az ápolás és betegellátás, illetve az egészségügyi szervező alapszak indul. Ezeken a hallgatók gyógytornász, egészségbiztosítás, egészségügyi ügyvitelszervező szakirányokat választhatnak. A jelentkezési adatok egyelőre csak kari szinten ismertek, a túljelentkezés itt háromszoros.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Zalaegerszegi Képzésén 2006 szeptemberében mechatronikai mérnöki BSc szak indul, mégpedig gyártástechnológia és mechatronikai eszközök szakirányokkal. Az intézményben államilag finanszírozott szakon 40 fiatal, költségtérítéses képzésben 20 fiatal kezdi meg felsőfokú tanulmányait. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: