keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Határidőre lebontották

Zalaegerszeg címer
Hírek

Határidőre lebontották

2005 július 13 - szerda
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2003-ban hozott rendelete június 30-áig adott határidőt az önkormányzatoknak, hogy felülvizsgálják köztéri játszóeszközeiket, és közülük a balesetveszélyeseket elbontassák. Városunk eleget tett kötelezettségének. Az elmúlt évben indult, és a határidőig befejeződött a 104 zalaegerszegi játszótér bevizsgálása. Harminchét helyen balesetveszélyesnek ítélték meg az eszközöket, így azokat elbontották.

A fennmaradt 67 játszótér szabványosítása a közeljövő feladata. Amelyek erre nem alkalmasak, 2008-ig ugyancsak megszűnnek. Minderről Fazekas Györgyi környezetgazdálkodási és kommunális csoportvezető tájékoztatta lapunkat.

– A korábban készült játszóterek legnagyobb hiánya az ütéscsillapító burkolat. Az új szabvány szerint gumi, vagy egyéb ütéscsillapító burkolatot, illetve ötven centiméter vastagságú homokot kell elhelyezni a játszóeszközök alá. Sajnos, ennek az előírásnak csak a közelmúltban készült játszóparkok felelnek meg. A régieknél mindenképpen pótolnunk kell a hiányt – mondja a csoportvezető. 
Szerencsére Zalaegerszeg önkormányzata szívén viseli a felnövekvő generáció sorsát, ha a pénzügyi lehetőségek engedik, újabb és újabb, korszerű játszóterek készülnek a város területén. A közelmúltban adtak át egy igényes játszóudvart a Landorhegy gyermekei számára, modern játékok várják a kicsiket a Május 1. ligetben, hamarosan pedig a kis Vizslapark gazdagodik egy nagyméretű játszótérrel.

– Jelen pillanatban is dolgoznak a szakemberek a központi játszótér kialakításán. Az önkormányzat elképzelése szerint, nem sok kicsi, hanem néhány nagyobb játszótér szolgálja a jövőben a gyerekek szórakozását. Ezek egyike lesz a vizslaparki, ahol közel tízmillió forintból számos, több korcsoport számára ideális játszóeszköz kap helyet – tudtuk meg Fazekas Györgyitől. – Ugyancsak átadtuk a munkaterületet a Köztársaság útján. A Legenda-szoborral átellenes oldalon alakítunk ki egy, a vizslaparkihoz hasonlóan nagyobb játszókomplexumot, de szeretnénk még az idei évben továbbfejleszteni a Berzsenyi út 22. szám melletti, tavaly épült játszóteret is. A felsoroltakon túl további hat játszótér engedélyeztetése van folyamatban.

Fazekas Györgyi fontosnak tartja hangsúlyozni: a beruházás elindulását minden esetben hosszadalmas procedúra, építési engedélyeztetés és közbeszerzési eljárás előzi meg. Ennek megfelelően legalább másfél évet kell várni egy-egy új játszótér elkészülésére.

Az új létesítmények különlegessége a kerítés, amely a kutyáktól és a vandáloktól hivatott megvédeni a játékokat. Sajnos, nem minden esetben érik el céljukat a kivitelezők. Hivatalosan még át sem adták a Május 1. ligetben készült játszóteret, kerítését máris szétverték a vandálok.

Tartalom megosztása: