keresés a weboldalon

Határon túli alkotók kiállítása

Zalaegerszeg címer
Hírek

Határon túli alkotók kiállítása

2008 május 15 - csütörtök
Pannon Párbeszéd címmel nyílt az Egerszeg Fesztivál keretében lendvai- csáktornyai- zalaegerszegi képzőművészek alkotásaiból kiállítás a Gönczi Galériában.
„A határok mesterséges képződmények, melyeket a művészet és a kultúra képes lebontani” – fogalmazott az alkotókat és a vendégeket köszöntve dr. Gyimesi Endre polgármester.

A magyarok, horvátok, szlovének a történelem évszázadaiban, és most is összetartoznak, s nem tagadhatják le pannon gyökereiket. A kapcsolat során az egyes régiók népei impulzusokat adnak át egymásnak, ami jótékony hatással van a művészetre is. Fontos, hogy a zalai alkotók bemutatkozhassanak a határokon túl, s hogy mi is folyamatosan vendégül láthassuk a közép-európai régió alkotóit.

A Keresztury Dezső ÁMK kiállítóterében most 21 kortárs szobrász-, festő- és grafikusművész hozta el munkáját. A zalaegerszegi képzőművészek közül Farkas Ferenc, Fischer György, Frimmel Gyula, Horváth László, Marton Zoltán, Nemes László, Németh János és Tánczos György vesz részt a június közepéig látható tárlaton.
A Vitrin Képzőművészeti Egyesület által szervezett kiállításon Gerics Ferenc, a lendvai Galéria- Múzeum igazgatója elmondta: jó érzés, hogy a határok leomlása után szabadon lehet átjárni egyik vidékről a másikra.

A képzőművészek is szívesen mutatják be munkákat a szomszédos országokban. Lendvának már régóta vannak gyökerei a nemzetközi képzőművészet terén, hiszen évtizedek óta működtet egy Szlovéniában is egyedülállónk számító művésztelepet, ahová nagyon sok magyar is jár évről évre. Az ott készült munkák zöme, pedig megtekinthető a Lendvai Képtárban. „Zalaegerszegen mindig jó érzés kiállítani, annál is inkább, mert a szakmai és baráti kapcsolatok immár több, mint tíz éves múltra tekintenek vissza”.

A házigazda Vitri Egyesület részéről Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője méltatta a tárlaton részt vevő alkotókat. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: