keresés a weboldalon

Határtalan gondolkodás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Határtalan gondolkodás

2006 június 12 - hétfő
Június 8-án Zalaegerszegen is megnyílt a 77. ünnepi könyvhét. A Keresztury Dezső téren először megzenésített verseket hallhattak az érdeklődők Hochrein Judit, Kardos Endre (Bozi) és Lukács Sándor előadásában, majd Péntek Imre költő, a Pannon Tükör főszerkesztője mondott köszöntőt.

A könyvhetet dr. Gyimesi Endre polgármester nyitotta meg, felidézve az országszerte népszerű rendezvény kialakulásának és történetének főbb állomásait.

Zalában már hagyomány, hogy a könyvhéten határon túli szerzők művei is bemutatásra kerülnek. A mostani ünnepség kiemelt témája a zalai és muravidéki irodalom volt. Göncz László, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója a megnyitón elmondta, hogy az irodalomnak fontos küldetése, hogy segítse a felnövekvőket abban, hogy ők már határtalanul tudjanak gondolkodni. Napjainkban ugyanis már nem feltétlenül „határontúliságról” kell beszélni, hanem „együvétartozásról” és „határtalanságról”.

Az Unió miatt jó néhány helyen már útlevél sem kell ahhoz, hogy az anyaországba utazhasson valaki. Az igazgató megköszönte, hogy a Mura-vidéki irodalom Zalában mindig kellő figyelmet és bemutatkozási lehetőséget kap.

A könyvhéten a Magyar Intézet több kiadványt is bemutatott, így Fodor Árpád „Remény a kő alatt” és Halász Albert „Minden szó(l)” című versesköteteit, valamint Göncz László „Egy peremvidék hírmondói” könyvét.

A Zalai Írók Egyesülete Balajthy Ferenc, Lőrinc Lajos, Kardos Ferenc, Soós József és Szoliva János költők legújabb versesköteteit, valamint Kara Kocsis Gabriella „Pipitérország” című regényét mutatta be. A Zalaegerszegi Zenész Egyesület és a Zalai Írók Egyesülete közös kiadásában megjelent egy CD is, mellyen zalai költők megzenésített versei hallhatók.

Tartalom megosztása: