keresés a weboldalon

Határtalanul

Zalaegerszeg címer
Hírek

Határtalanul

2015 május 30 - szombat
A 7. évfolyam elején megtudtuk, hogy iskolánk elnyerte az évfolyamunk számára kiírt, az EMMI által támogatott „Határtalanul”-pályázatot, és mehetünk Erdélybe. Nagyon örült mindenki, és izgatottan tervezgettük az utat.

Januárban kezdtük el beszélni, hogy ki ki mellett fog utazni, és kivel fog egy szobában aludni. Persze az utazásig még sokszor változott a terv, de a végére sikerült mindenkinek párt találnia.

Május 10-én kedden este indult útnak a hetedik évfolyam több kísérőtanárral. Szerettünk volna egész éjjel fent maradni, beszélgetni, de hajnalra már mindenki az igazak álmát aludta. Reggel átléptük a határt, majd hamarosan Nagyváradra érkeztünk. Itt megnéztük a Dómot, sétáltunk, majd tovább indultunk Csucsára, ahol Ady emlékmúzeumához igyekeztünk.

Délután Bánffyhunyadra érkeztünk, itt egy református templomban voltunk. Estére egy panzióba mentünk, ott találkoztunk az árvákkal. A tanárok elhelyeztek minket a szobákban kettesével-hármasával-négyesével. Ezen az estén megint nem aludtunk sokat, beszélgettünk, nevetgéltünk.

Csütörtökön reggeli után a Békás-szorosba terveztük a túrát. Sokat gyönyörködtünk a tájban, és egy helyi specialistást, a micset is megkóstoltuk. Ezután a Gyilkos-tóhoz siettünk. Itt kürtöskalácsot ettünk. Majd a Pongrác-tető következett. Fáradtan este megérkeztünk a szállásra, vacsora után játszottunk az udvaron, majd mindenki aludni tért.

Pénteken is sokat túráztunk. Gyimesbükkre kirándultunk az 1000 éves határhoz, felmásztunk a Rákóczi-várhoz, amelyre 96 lépcsőfok vezetett. Délután Sóskútfürdőt néztük meg, később Nyerges-tetőn álltunk meg a kopjafáknál.

A szálláson az árvákkal együtt játszottunk, énekeltünk, ismerkedtünk, barátkoztunk. Az utolsó nap szombat! Reggeli után pakolás, és indulás Parajdra, a sóbányába, azután Farkaslakásra, ahol megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, majd a szülőházát is felkerestük. Farkaslakán emléktárgyakat is vásárolhattunk.

Innen már irány Magyarország! Vasárnap hajnali négy órakor érkeztünk Zalaegerszegre. Mindenki fáradt volt, ám tele nagyon sok élménnyel. Ezen az úton a barátságok elmélyültek, és új barátságok szövődtek.

Már többször voltam Erdélyben, de még visszamegyek ebbe a Tündérországba!

Podlovics Réka (7.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: