keresés a weboldalon

Hatvanig ment a híre – Sikeres a zalai gyümölcsészkönyv

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hatvanig ment a híre – Sikeres a zalai gyümölcsészkönyv

2011 január 22 - szombat
Nem várt siker fogadta az Első zalai gyümölcsészkönyvet. A kötet a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány gondozásában jelent meg nemrég, amely a környezethez alkalmazkodó gyümölcstermesztés lehetőségeit részletezi.

A hagyományos, régi gyümölcsfajtákról, a madarak és más állatok hasznosságáról szól az Első Zalai Gyümölcsészkönyv. A gyakorlati megvalósítás részeként olvashatunk például az aszalásról, a zöldségfajták magszedéséről, gondozásáról. Régóta foglalkoztatta az alapítvány tagjait az alkalmazkodó gyümölcsészet, amelyhez a Norvég Civil Alap pályázatán pénzt is nyertek tavaly. Az ötletből így kész programsorozat lett, amelyhez a tervezett 25 résztvevő helyett több mint 60-an csatlakoztak.

Darázsi Zsolt, az alapítvány elnöke a program céljait a következőképpen foglalta össze:

 – Alkalmazkodunk a természethez, hagyjuk a természetet, hogy önmaga kinevelje azokat a fajtákat, amelyek életképesek. A terület maga egyensúlyban tartja a kártevőket. A különböző nekünk kárt tevők, és egyéb hasznos madarak, rovarok egyensúlyban legyenek egy adott területen, ez a fontos. Ezt hagyjuk, és ezt irányítjuk a mi szemszögünkből, a mi szempontjaink szerint.

A kötet mellett DVD is megjelent, amely a gyümölcsészet alapjainak elsajátításához szükséges tudnivalókat tartalmazza. A program a nagy érdeklődésre való tekintettel idén is folytatódik.

– hozsu-

Tartalom megosztása: