keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Havas történet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Havas történet

2015 január 16 - péntek
Egyszer volt, hol nem volt, volt három jó barát, akik az erdőben éltek: Muszi – a nyuszi, Lompos – a róka és Morcos – a vaddisznó.

Ezen a télen puha hótakaró fedte a domboldalt, s a tó jege is befagyott már. A barátok naphosszat szánkóztak, síeltek és korcsolyáztak. Egyik reggel, amikor csúszkáláshoz készülődtek, Lompos azt mondta a barátainak:

– Én ma nem megyek veletek, inkább a magas hegytetőről szeretnék lecsúszni.

Barátainak nem tetszett ez az ötlet, s próbálták lebeszélni tervéről:

– Ne butáskodj, Lompos! A hegycsúcs nagyon magasan van, estig sem érnél fel oda. Ráadásul sokkal hidegebb is ott az idő.

De a róka nem foglalkozott velük, ő hajthatatlan maradt. Elindult, miközben barátai aggódva figyelték, ahogy távolodott tőlük. Lompos pedig vidáman, énekelgetve haladt a hegycsúcs felé. Egy idő után azonban fáradni kezdett, pedig még fele útnál több hátra volt. Közben a szél is feltámadt, és Lompos nagyon fázott már. A sok gyaloglás közben az idő kezdett későre járni. Nem tudta, mit tegyen, visszaforduljon-e. És akkor megpillantott egy kis világosságot, s arra indult el. A hegyen lakott az öreg medve bácsi, az ő házából jött a fény. Lompos bekéretőzött hozzá, hogy ott meghúzza magát, és egy kicsit felmelegedhessen. Eközben a barátai már nagyon aggódtak miatta, és elhatározták, hogy megkeresik. Útnak indultak, s közben Lompos nevét kiabálva igyekeztek felfelé a hegyen. De hiába kiabáltak, csak a szél fütyült vissza nekik. Egy idő után ők is nagyon fázni kezdtek. Szerencsére Muszinak eszébe jutott medve bácsi, akivel jó barátok voltak, s tudta, merre lakik.

Nemsokára meg is látták a kis lakot, melyből barátságos fény szűrődött ki.

– Engedj be minket, medve bácsi! – kiabálta Muszi.

Az öreg mackó rögtön ajtót nyitott, s betessékelte a váratlan vendégeket. Akkor vették észre, hogy Lompos is ott van. Nagyon megörültek egymásnak. A rókafiú bocsánatot kért barátaitól, amiért nem hallgatott rájuk. Az estét medve bácsinál töltötték pár pohár forró csoki mellett, s csak másnap indultak hazafelé.

Mindannyian tanultak az esetből, s megfogadták, hogy legközelebb jobban vigyáznak egymásra.

Száraz Dániel (8.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: