keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hazaérkezett az emberpár

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hazaérkezett az emberpár

2005 szeptember 28 - szerda
Hazaérkezett az emberpár, ünnepélyes keretek között felavatták Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész a Király és Királyné című alkotását. A bronzból készült idős pár a szabadtéri múzeumegyüttes elé telepedett, éppen oda, ahová azt a művész több mint 30 éve megálmodta.

Az életminőségük révén királyi párrá emelkedett idős házaspár szobrát dr. Gyimesi Endre polgármester avatta fel. Beszédében hangsúlyozta: gyökereink a legfontosabbak, hiszen tudnunk kell, honnan jöttünk és hová kívánunk eljutni.
  
– A göcseji agyagot gyakran átkozzák az emberek, mert nehéz megművelni, mert nem ad jó termést, mert sáros. Mégis azt hiszem, hogy ennek a sáros agyagnak van egy csodálatos tulajdonsága, mégpedig az, hogy marasztal, visszahúz bennünket a gyökerekhez. Őseinkhez, akik több generáción keresztül naponta küzdöttek meg az agyaggal – fogalmazta meg gondolatait a polgármester, majd így folytatta: – Az ő emléküket őrzi a mellettünk található falumúzeum, s mostantól a Király és Királyné alakja is.
 
Méltatta a Munkácsy-díjas szobrászművész legújabb alkotását Bozóki András kulturális miniszter is, aki Zalaegerszegen töltötte napját. Úgy vélte, közelebb hozza a szobor az embert a kiállított évszázados tárgyakhoz, épületekhez, szerkezetekhez.

– Ki ne ismerne magára az alkotás láttán, és emlékezne arra, amikor szülei, nagyszülei a munka végeztével lepihentek délután és nézték az utca forgalmát – idézte a jellemző falusi képet Bozóki András. Hozzátette: – A Király és Királyné hétköznapjainkat, mindennapjainkat, a mindannyiunk által megélt pillanatokat emeli egy magasabb szintre. Nemcsak Zalaegerszeg és a Göcseji Falumúzeum, az egyetemes magyar kultúra gazdagodott Szabolcs Péter legújabb alkotásával.
A szobor leleplezését követően dr. Németh József, Zalaegerszeg díszpolgára, nyugalmazott múzeumigazgató szólt elfogultan, meghatódva a művészhez, majd Szabolcs Péter mondott köszönetet szüleinek és a városnak, hogy valóra válthatta harmincéves álmát.

Az emberpár szobrát ajándékba adta a Munkácsy-díjas alkotó az őt befogadó Zalaegerszegnek.

Tartalom megosztása: