keresés a weboldalon

Helikopter-leszállóval

Zalaegerszeg címer
Hírek

Helikopter-leszállóval

2007 augusztus 23 - csütörtök
Kívülről helyenként már a színét is látni, belül pedig gőzerővel folyik a munka a zalaegerszegi kórház új épülettömbjében. Mint arról lapunkban már többször beszámoltunk, a 950 millió forintos címzett támogatást 600 millió forint önrésszel egészítette ki a megyei önkormányzat, ezen forrásból indulhatott meg a régóta várt beruházás. A kivitelezés jogát a zalaegerszegi ZÁÉV Rt. nyerte el. A munkaterületet tavaly márciusában vette át a társaság, azt ígérvén, hogy idén szeptemberben birtokukba vehetik a modern, négyszintes épületet a betegek és a kórház dolgozói egyaránt.

Ezzel szemben némi csúszás érzékelhető. Mint azt Baksa Attilától, a ZÁÉV Rt. elnök-vezérigazgatójától megtudtuk, várhatóan október végén adják át az épületet, és csak ezt követően kezdődhet meg a neurológia és a gyermekosztály átköltöztetése.

– Egyre bizonyosabb, hogy csúszik a szeptember 23-ára tervezett átadás. Amennyiben októberben megkapjuk az épületet, még legalább egy-másfél hónapra van szükségünk a berendezésre, műszerek, egyebek átköltöztetésére, így legkorábban decemberben kezdődhet meg a munka az új épületben – kalkulál dr. Csidei Irén főigazgató.
Szomorúan teszi hozzá, hogy az új épület birtokbavételének kitolódásával több egyéb projektjük is csúszik, amivel nem számoltak korábban.

– Az új épület kései birtokbavétele okán az idei évben nem tudjuk megszüntetni a pózvai úgynevezett „Cserepes” működését – tájékoztat a főigazgató. – A neurológia helyére szeretnénk átköltöztetni a szóban forgó romos, rossz állapotban lévő pszichiátriai osztályt, meg kell azonban előznie ezt a felújításnak. Pályázat útján kaptunk 15,8 millió forintot a jelenlegi neurológiai osztály rekonstrukciójára, átalakítására, a munkákat azonban csak azt követően tudjuk indítani, hogy a neurológia beköltözött az új zalaegerszegi épületbe. Két-három hónapot vesz igénybe az átalakítás, ami azt eredményezi, hogy idén télen még működtetnünk kell a „Cserepest”. Mindez azért különösen sajnálatos, mert meglehetősen magas költségű a rossz állapotban lévő épület fűtése, fenntartása. 

Jó hír viszont a neurológiai problémákkal küszködőknek, a beteg gyerekeknek és szüleiknek, hogy az új kórházépületben modern, a XXI. századi követelményeknek megfelelő körülmények várják őket. A négyszintes épület földszintjén, valamint az első emeleten kap helyet a neurológia, közvetlen összeköttetésben a diagnosztikai laborral (CT, MR), a második és harmadik szint pedig a gyermekosztályé. Az ambulancia és a Perinatális Intenzív Centrum kivételével valamennyi egység átköltözik a régi zöld épületből.

– Sikerült pénzt elkülönítenünk új berendezés, bútorzat vásárlására, sőt minimális eszközfejlesztésre is lehetőségünk nyílik – fűzi hozzá dr. Csidei Irén. – Az európai uniós szabványoknak megfelelő ágyakkal szereljük fel az osztályokat. Újdonság továbbá, hogy a gyermekosztály kórtermeinek java részében felnőttágyat is elhelyezünk, így immár kulturált körülmények között töltheti az egyik szülő a nap 24 óráját beteg gyermeke mellett.

Az épület tetején speciális építési technológiával helikopter-leszálló készül. A zalaegerszegi lesz a harmadik kórház az országban, amelyik helikoptert képes fogadni egyik épületének tetején. Lift vezet a tetőszintre, melynek segítségével biztonságosan és gyorsan szállíthatók a betegek a megfelelő osztályra. A tervek szerint ki lesz világítva a leszállópálya, így alkonyatban, és éjszaka is tudnak fogadni gépeket. (Zala-Lap Kft., F.M., Z.A.)

Tartalom megosztása: