keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hiányszakmát tanulhatnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hiányszakmát tanulhatnak

2005 augusztus 26 - péntek
2005. szeptember 1-től nappali rendszerű szakiskolát indít az Első Magyar-Dán Termelőiskola Alapítvány, ahol a diákok OKJ-s oklevelet biztosító tetőfedő, valamint dísznövény- és zöldségtermesztő szakmát tanulhatnak. Mindezt Molnár Máté igazgató jelentette be egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: a két évig tartó képzésekre olyan fiatalok jelentkezését várják, akik befejezték általános iskolai tanulmányaikat, egészségügyileg alkalmasak, és 22 évnél nem idősebbek. A tanulók számos kedvezményt vehetnek majd igénybe, így kapnak diákigazolványt és a családi pótlékra is jogosultak lesznek. Emellett a képzés ideje alatt – ahol ingyen biztosítják számukra a tankönyveket, valamint a gyakorlati munkához szükséges ruházatot és kellékeket – a résztvevők egyéni teljesítményük függvényében várhatóan átlag 27 ezer forintos havi ösztöndíjban részesülnek. Az oktatást és a tanulók mindennapi tevékenységét szociális munkások fogják segíteni, akik szakmai tapasztalatukkal járulnak majd hozzá a szakiskola sikerességéhez. A tervek szerint a két szak 30 fővel startol, de a képzést már 16 személlyel is elindítják.
Molnár Máté kiemelte: Zalaegerszegen több száz olyan fiatal él, akit érinthet az ősszel induló program, de akár a megyehatáron túlról is érkezhetnek jelentkezők. Úgy gondolják, mindez jó lehetőség arra, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok kitanuljanak egy szakmát. Próbáltak olyan képzéseket kiválasztani, amelyek hiányszakmának számítanak, s végül ezért döntöttek a tetőfedő, valamint a dísznövény- és zöldségtermelő kurzus mellett. Ami pedig roppant vonzó lehet, hogy a termelőiskolában végzett fiatalok jelentős százalékának sikerül elhelyezkednie, azaz a tanult szakmával könnyen találnak maguknak munkát.

Tartalom megosztása: