keresés a weboldalon

Hídmakett-építő verseny (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hídmakett-építő verseny (Diákújság pályázat)

2012 május 15 - kedd
A Mindszenty-napok keretében hídmakett-építő versenyt hirdettek az iskolánkban. Már első hallásra nagyon tetszett a feladat. Nem volt kérdéses, hogy én is nevezni fogok egy általam készített híd-makettel. Sokan mások is hasonlóan lelkesedtek az ötletért.

Megindult a tervezgetés. A versenykiírásban szerepeltek a híd pontos paraméterei.  Ezeket figyelembe kellett venni. Az iskolában sok diák készített hidat, de néhányan megfeledkeztek ezekről a szabályokról. Pedig, mint a zsűrizésnél kiderült, ezeket az előírásokat nagyon komolyan vették a bírálók. Sok jó és látványos híd ezért kapott alacsonyabb pontszámot, mert valamit nem vettek figyelembe a kiírásból. Fontos volt az is, hogy műanyagot, fémet nem használhattunk a híd elkészítéséhez. Megkötés volt még, hogy könnyűszerkezetűnek kellett lennie a munkadarabnak, vagyis nagyobb fadarabot sem tartalmazhatott. Figyelni kellett a terhelhetőségre, ami egy híd esetében tényleg a legfontosabb dolog, hogy fél kilót elbírjon.

Március 23-án, péntek délután a fizika előadóban alsós és felsős diákok jöttek bemutatni a saját művüket. A zsűri az összes hídtól el volt ragadtatva. Már az elején elmondták, hogy nehéz lesz a választás. Az alsósok nagyon szép hidakat csináltak, egy kis szülői segítséggel. A felsősök is gyönyörű építményeket készítettek. A precíz zsűri minden kritériumra nagyon odafigyelt, a teherbírást pl. a makettekre helyezett súlyokkal tesztelte. Az alkotók pedig izgatottan figyelték, hogy a hídjuk megfelel-e a próbának.

Az összes mű megtekintése után a zsűri időt kért a megbeszélésre, majd még egyszer átnézték a hidakat. A március 26-ai szentmisén hirdették ki a helyezéseket. A hidakat kiállították az iskola aulájában, hogy a többiek is megtekinthessék, s esetleg kedvet kapva jövőre ők is benevezzenek a versenybe.

Vass Dávid 5.b
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: