keresés a weboldalon

Himnusz és Szózat mondó megyei verseny a Ganzban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Himnusz és Szózat mondó megyei verseny a Ganzban

2009 január 22 - csütörtök
Kölcsey Ferenc 1823. január 22.-én írta meg a Himnuszt, melyet 1844-ben zenésített meg Erkel Ferenc. Az előbbi dátumot 1989-ben nyilvánították a Magyar Kultúra Napjává, melyről minden évben országszerte megemlékeznek. A megyeszékhelyi Ganz Szakközépiskola az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, amikor is Himnusz és Szózat mondó versenyt hirdetett az intézményen belül.

A közel húsz éves hagyománnyal bíró szavalóversenyt aztán hamarosan kibővítették városi, majd megyei szintre, köszönhetően a humán munkaközösség aktív hozzáállásának. Így, nem szokványos módón, a kultúra napi megyei vers ünnepségnek egy műszaki szakképző intézmény ad otthont.

– Büszkék vagyunk erre a versenyre, ami azt mutatja, hogy a színvonalas szakképzés mellett a nevelésben hangsúlyt kap a kultúra is – mondta Baján Antal igazgató, sorolva a közművelődés számos helyi lehetőségét a könyvtári programoktól a társastáncig, illetve több házon belüli média működését. – Az iskola rádióban is minden hétfőn elszavalja egy diákunk a „hét versét”, mely egy tanuló vagy egy pedagógus kedvenc költeményét jelenti.

– Örömmel hallottuk a lenti kollégáktól, hogy már a határon túlról, Lendváról is érdeklődnek a kultúra napi szavalóverseny iránt, így talán jövőre már nemzetközivé tehetjük azt – tette hozzá Szekér Károlyné, a humán munkaközösség vezetője.

Az idén 18 diák nevezett a versenyre és a kötelező költemények mellett egy – egy szabadon választott művet is előadtak a Balogh Tamás színművész vezette zsűri előtt. A produkciók színvonala alapján, akár a hagyományos városi ünnepségen is a győztes diák szavalhatná el nemzeti ódánkat.

A város művelődési és sportosztályától pályázat útján nyert összeg, illetve a székhely és a tagiskola alapítványainak támogatása adott módot a helyezettek megjutalmazására, különdíjak átadására. Így a legszebben szavalók értékes könyvekkel lehettek gazdagabbak.

Eredmények:
1. Szabó Gergely, Kölcsey Gimnázium, Zalaegerszeg 2.Kondorosy Fruzsina, Bibó Gimnázium, Hévíz 3. Melles Péter, Apáczai ÁMK, Zalaegerszeg

Különdíjak: Ujj Dániel, Lámfalussy Szakközépiskola, Lenti Domján Barbara Ganz Székhelyiskola, Zalaegerszeg Szkok Valentina, Munkácsy Tagiskola, Zalaegerszeg

(Zala-Lap, B.K.)

Tartalom megosztása: