keresés a weboldalon

Himnusz/Szózat szavalóverseny a Mindszentyben a közelgő Magyar Kultúra Napja jegyében (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Himnusz/Szózat szavalóverseny a Mindszentyben a közelgő Magyar Kultúra Napja jegyében (Diákújság pályázat)

2012 január 16 - hétfő
Egy már-már tavaszias januári hétfő délutánon zajlott le a 2012-es esztendő első szavalóversenye az iskolánkban. Ünnepélyes, emelkedett hangulatban mutatták meg tehetségüket gimnáziumunk jobbnál jobb szavalói.

Gimnáziumunkban a hagyományőrzés, az értékmentés és -teremtés alapvető elvárás. Ezen elvárás jegyében, intézményünk legalapvetőbb feladatával, a kiművelt, megfelelő értékrenddel bíró fiatalok nevelésével összecsengve rendezte meg iskolánk hagyományos szavalóversenyét. Az érdeklődők száma az előző évekéhez képest jelentős mértékben növekedett, mely egyértelmű elismerés a humán munkacsoport tagjai számára.

A terem elé érkező, izgalommal és érdeklődéssel teli fiatalok, bár versengtek, egymásban barátot, azonos szemléletű társat láttak, s az izgalommal vegyes hangulat átragadt mindegyikünkre. A kötelezően előadandó művek – Kölcsey Ferenc: Himnusz vagy Vörösmarty Mihály: Szózat – mindannyiunk számára jelentős érzelmi töltéssel bíró, erős lelki kapcsolatot felmutató művek. A szabadon választott versek szerzőikkel pedig az érintett versmondók saját egyéniségét, irodalmi, művészi és gondolatvilágát is a hallgatóság elé hozták. Az egyenruha méltóságával megtiszteltük tanárainkat és legnagyobb költőinket, költeményeiket. Az átlényegülés, a felemelkedés tárgyiasult kellékei a közös együttlét során szép keretet adtak a változatos szemléletű előadásoknak. Egymást váltva, az idő előrehaladtával egyre növekvő feszültség mellett kerültünk sorra, és a közönségünknek igyekeztünk a lehető leghitelesebben visszaadni a költők érzéseit, gondolatait.

A verseny végeztével következett az eredményhirdetés. A legkiemelkedőbb szavalatokkal, a zsűri döntése értelmében, Kárnics Borbála (10.b) és Markó Gergely (12.a) ajándékoztak meg bennünket. Ők a Magyar Kultúra Napján képviselhetik iskolánkat a Zala megyei középiskolásoknak meghirdetett megmérettetésen.

A szintén kiválóan szereplő Kalmár Ágnes (10.b), Standi Mónika (10.b) és Korcsmár Flóra (11.b) pedig ugyanezen alkalomból a Keresztury Irodalmi Kör által szervezett emlékünnepségen és gálaműsoron léphetnek fel a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtárban.

Valamennyi továbbjutónak és szavalónak szívből gratulálunk, köszönjük a szép délutánt és az irodalmi élményt. Jóleső érzéssel, feltöltekezve köszöntünk el egymástól.

Horváth László (10.b)

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: