keresés a weboldalon

Holokauszt megemlékezés (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Holokauszt megemlékezés (Videó)

2015 június 08 - hétfő
Megemlékezést tartottak vasárnap az egykori zsinagógában, a holokauszt 71. évfordulója alkalmából. A résztvevők koszorúkat helyeztek el az 1944-ben történt események áldozatainak emléktábláinál. Több helyszínen is fejet hajtottak, többek között az egykori zalaegerszegi gettó központjában, a Garai Sándor emléktáblánál, valamint a Roma Holokauszt emlékére felállított mementónál.

A gyászmenet résztvevői a zsinagógában gyertyákat gyújtottak a több, mint 6 és félmillió zsidó áldozat emlékére. Zalaegerszegről mintegy 1200 embert hurcoltak el a haláltáborokba. Bali Zoltán, önkormányzati képviselő beszédében úgy fogalmazott: ez a nap elsősorban arra kötelez, hogy emlékezzünk azokra, akik úgy indultak a halálba, mintha munkaszolgálatra mennének.

A holokauszt a 20. század golgotája, Magyarország apokalipszise, és Zalaegerszeg megveszett civilizációja – állítja Siklósi Vilmos, a helyi Zsidó Hitközség elnöke. Ő a többi emlékezővel együtt arra hívta fel a figyelmet: nem fordulhat elő többé, hogy embereket vallásuk, nemzetiségük miatt elpusztíthassanak.

Zalaegerszegen 1945 előtt mintegy 1400 zsidó élt, közülük alig 200-an tértek csak haza. Az eseményen elhangzott még: a gyásznap egy méltóságteljes főhajtás az áldozatok előtt, és emlékezés a múltban elkövetett szörnyűségekre.

N.D./N.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: