keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hulladéklerakó épül Zalaegerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hulladéklerakó épül Zalaegerszegen

2005 június 24 - péntek
Megkezdődött minden idők legnagyobb hulladékgazdálkodási projektje. A Zala megye egészét, Vas megye déli részét, valamint néhány veszprémi és somogyi települést érintő 8,5 milliárdos megaberuházás befejezése várhatóan egy évet késik – a részletekről Zalaegerszegen tájékoztatták a minap a polgármestereket.

A 70 százalékban uniós, 20 százalékban hazai támogatással zajló program keretében a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit teremtik meg 282 településen, valamint korszerű lerakókat, válogatókat, átrakókat és komposztálóműveket létesítenek. Zalában Zalabéren, Zalaegerszegen és Nagykanizsán építenek hulladéklerakó központokat, melyek a régióban keletkező hulladék mintegy felét fogadják, a másik felét pedig a tervek szerint újrahasznosítják, közölte Déri Lajos generáltervező a tanácskozáson.

Dr. Vass Nándor, a zalabéri projektiroda vezetője az egész nyugat-balatoni térséget magába foglaló program állásáról elmondta, elbírálták a mérnök- és az első építési tendert, így Nagykanizsán elkezdődött a hulladéklerakó építése. Megjelenés előtt áll a lakosság tájékoztatását szolgáló PR-tender, a rekultiváció végrehajtására külön pályázatot írnak ki, a rekultiváció-tervezési tendert viszont napokon belül közzéteszik Néhány hét múlva megjelenhet a projekt legnagyobb, 5,5 hektáros zalabéri lerakójának az építési tendere, valamint a zalaegerszegié, ahol a meglévő depónia mellé építenek hulladékkezelő központot válogatóval és komposztálóművel. Dr. Gyimesi Endre polgármester (képünkön) reményét fejezte ki, hogy az év végén vagy jövő tavasszal mindkét beruházás elindulhat.

Elhangzott, a projekt befejezési határideje 2006 vége, de egyéves késésre lehet számítani az előkészítés elhúzódása és a közbeszerzési törvény változása miatt. A megaberuházás finanszírozásában az önkormányzatok 10 százalékos önrész és 2,5 százalékos előkészítési költség biztosítását vállalták. Az előkészítés azonban 30-40 millióval többe kerül, ugyanakkor a költségekre terhelődő áfát is meg kell előlegezni, ezért a gesztori szervezet maximum 300 millió forintos fejlesztési hitelkeret és 250 millió forintos áfa-finanszírozási hitelkeret felvételére tett javaslatot. A kölcsönt a működő rendszer bevételeiből fizetnék vissza. Litter Nándor, Nagykanizsa polgármestere felszólalásában óvott a jelentős hitelfelvételtől, mint mondta, aggódik, hogy ezt később a lakosságnak kell megfizetnie.

Tartalom megosztása: