keresés a weboldalon

I. Egerszegi kismotorfecskendő-szerelési verseny

Zalaegerszeg címer
Hírek

I. Egerszegi kismotorfecskendő-szerelési verseny

2010 október 11 - hétfő
Ötvenegy hivatásos, létesítményi és önkéntes tűzoltócsapat versengett egymással Teskándon október 9-én az I. Egerszegi Kismotorfecskendő-szerelési versenyen. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága hívta életre a viadalt, mely retro kategóriában az ötletgazda győzelmét hozta. Modern kategóriában a debreceni hivatásos lánglovagok érték el az első helyezést.

A kismotorfecskendő-szerelési versenyen először vetélkedtek együtt a hivatásosok és az önkéntesek. Ezért a zalaegerszegi tűzoltók győzelmükön kívül büszkék lehetnek arra is, hogy ők rendeztek először ilyen típusú versenyt az országban. Szlovákiból és Lengyelországból is érkeztek csapatok, így a nemzetközi jelzőt is magáénak tudhatta a megmérettetés.

– Két kategóriát hirdettünk, a retro és a modern géposztályt. Az elsőbe a múlt századi, húsz-harminc éves kismotorfecskendőkkel, a másikba a jelenleg használt eszközökkel lehetett nevezni. Nagy örömünkre szolgált, hogy felhívásunkra 51 csapat jelentkezett szerte az országból, sőt külföldről is, és hogy elsőként rendezhetünk hazánkban olyan versenyt, melyen a hivatásosok és önkéntesek együtt szerepelhetnek – mondja Nemes István nyugállományú főtörzsőrmester, a zalaegerszegi tűzoltóság sportcsapatának felkészítője, a program egyik szervezője.

– Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a zalai lánglovagok nem feledkeztek meg hivatásukról, hiszen a megyei tűzoltóságokból rajok vesznek részt Kolontáron és Devecserben a vörösiszap-katasztrófa mentésében. Itt a versenyen pedig adománygyűjtést szerveztünk a bajba jutott lakosság megsegítésére.

A hivatásos tűzoltók megyei bajnokságát idén mi nyertük meg.

Ezáltal – tizenhét év után – lehetőséget kaptunk arra, hogy részt vegyünk az országos bajnokságban, ami idén sajnos elmaradt. Ekkor gondoltuk azt, hogy rendezzünk egy ilyen versenyt, amellyel az is a célunk, hogy megismerve egymást erősítsük a hazai tűzoltó társadalom közösségét.

– Megragadta a fantáziájukat és úgy gondolták, hogy feltétlenül el kell jönnünk erre a versenyre – mondják a Berettyóújfalui Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó- és Sport Egyesület női csapatának tagjai. Fontosnak tartják a régi tűzoltó hagyományokat ápolását, így karbantartják a régi eszközöket. Településükön idén szeptemberben hetedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi kocsifecskendő versenyt, melyen eredményesen szerepeltek.

– Egyszerűen szeretjük – válaszol társai nevében is Mészáros Gellért, a szlovákiai Bősi Önkéntes Tűzoltótestület tagja arra a kérdésre, hogy miért lettek önkéntes tűzoltók. 2009-ben ünnepelte 120 éves fennállását egyesületük, melyben minden korosztályi csapat megtalálható. Kerületi versenyeken vesznek részt, a teskándi megmérettetés első magyarországi szereplésük.

– A szívószerelés során a motorhoz csatlakoztatjuk a kormánynak nevezett csöveket. Ezzel felvesszük a tartályban lévő vizet, majd az alapvezetékeket illetve a sugárcsövet összeszerelve juttatjuk a vízsugarat a pár centi átmérőjű célba. Természetesen mindezt időre – tájékoztat röviden a kismotorfecskendő-szerelésről Magyarné Molnár Éva, a Swedwood Sopron Bútoripari Kft. logisztikusa. A cég a legmagasabb tűzveszélyességi osztályba tartozik, ezért saját létesítményi tűzoltóságot tart fenn.

– Október 7-én az országos katasztrófavédelmi főigazgató elrendelte, hogy a szomszédos megyék hivatásos tűzoltóságai is vegyenek részt az iszappal elöntött települések kármentesítésében. Így Zalából is több raj utazott a helyszínre vasárnap, hogy 48 órás váltott szolgálatot teljesítsen. Gumicsizmában, gumikesztyűben és porálarcban takarítják az utcákat, konténerekbe lapátolják a vörösiszap-hulladékot – mondta el érdeklődésünkre dr. Bangó Szilárd alezredes, egerszegi tűzoltóparancsnok.

Az I. Egerszegi Kismotorfecskendő-szerelési verseny eredményeit megtalálja a www.tuozeg.hu oldal verseny linkjén.

Zala-Lap, Antal Lívia

Tartalom megosztása: