keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Idegrendszeri fertőzések

Zalaegerszeg címer
Hírek

Idegrendszeri fertőzések

2004 november 19 - péntek
A gyermekkori idegrendszeri fertőzéseket, köztük az agyvelő- és agyhártyagyulladást is többnyire vírusok okozzák. Viszonylag gyakori betegségről van szó, amely akár súlyos, akkut állapotot is előidézhet a gyermeknél, és a gyógyítás sem mindig teljesen eredményes.

Zala megyében öt év alatt mintegy 20 kisgyermeket kezelnek intenzív osztályon idegrendszeri fertőzés miatt. Ötven százalékuk nyomtalanul, maradványtünet nélkül gyógyul, a betegek másik felénél viszont megmarad a kóros idegrendszeri kép, sőt epilepszia is lehet a korábbi fertőzés következménye. Minderről a Zalai Tudományos Esték legutóbbi szemináriumán esett szó.
– Nagyon alattomos tünetekkel indulnak az idegrendszeri fertőzések. Leggyakrabban felső légúti problémák, köztük láz, hányás és fejfájás tapasztalható a kisgyereknél. Szerencsére többnyire egy-egy banális fertőzés áll csupán mindezek hátterében, néha azonban – és ez a csapda – akár egy súlyos idegrendszeri fertőzésnek is lehetnek a felsoroltak bevezető tünetei. A lázat és hányást csillapíthatatlan fejfájás követi, tudatzavar lép fel, és görcsöket él át a gyermek, melyek immár egyértelműen felhívják a szülő, illetve az orvos figyelmét a fertőzés fennállására – adott tájékoztatást a betegségről dr. Gárdos László, a Megyei Kórház gyermekosztályának főorvosa. – Mivel többnyire vírus okozza az idegrendszeri fertőzést, csak ritkán nyílik lehetőségünk oki kezelésre. A vírusok nagy része ugyanis nem gyógyítható kimondottan víruselleni szerrel. Szerencsés kivétel ez alól a herpesz vírus, amely ellen már több éve létezik kezelés. Ennek megfelelően a nem túl jóindulatú herpesz vírus okozta agyvelőgyulladásnak van terápiája. A kullancs okozta gyulladás védőoltással megelőzhető, a többi vírusfertőzés esetében viszont csupán tüneti kezelést tudunk alkalmazni. Legfontosabb feladatunk ilyenkor, hogy az akut életveszélyt elhárítsuk, azaz megfelelően kezeljük a légzésproblémát, vagy az agynyomás fokozódását, emellett segítjük a gyermeket a betegség legyőzésében. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a kórház gyermekintenzív részlegén adottak a lehetőségek a kis betegek gyógyulására.
Ugyancsak élen jár a kórház a gyermekkori agysérülések diagnosztizálásában. Ennek módszeréről dr. Rubecz István, osztályvezető főorvos tartott előadást a gyermekorvosoknak.
Mint minden kórházban, a zalaegerszegiben is gyakran jelentkeznek a szülők balesetet elszenvedett gyermekükkel. Első ránézésre nagyon nehéz eldönteni, hogy csupán kisebb agyrázkódástól szenved-e a gyerek, vagy egy súlyosabb agysérülés áll a tünetek hátterében. A pontos diagnózis felállítását CT vizsgálat szolgálná igazán, egy koponyröntgen azonban erős sugárhatást gyakorolhat a kis betegre. Ennek elkerülését teszi lehetővé az úgynevezett S100B nevű fehérje vérből történő kimutatása, amely egy komolyabb agysérülés, vagy zúzódás esetén megemelkedik. Kórházunkban évek óta – az országban elsőként – alkalmazzák sikerrel ezt az eljárást mind a balesetet szenvedett gyerekek, mind az oxigénhiányos állapotba került újszülöttek esetében az agysérülés mértékének meghatározására.

Tartalom megosztása: