keresés a weboldalon

Idén is népszerű volt a Keramikus Fesztivál

Zalaegerszeg címer
Hírek

Idén is népszerű volt a Keramikus Fesztivál

2011 május 09 - hétfő
VIII. alkalommal rendezték meg a Zalaegerszegi Országos Fazekas és Keramikus Találkozót.
A szervezők idén negyvenkét keramikus művészt hívtak meg a rendezvényre. A hétvégén a rossz idő ellenére is több ezren látogattak ki a Göcsej Falumúzeumba.

A látogatók nemcsak a már elkészült fazekas munkákban gyönyörködhettek. Figyelemmel kísérhették, hogyan készül az őrségi hegyi bogrács és a göcsej tál. Ez volt ugyanis a feladatuk a Fazekas verseny résztvevőinek.

-Méretre és formára is szeretnénk, ha minél jobban hasonlítanának az eredetire. Az ország minden területéről érkeztek alkotók, így az is lehet, hogy többen még nem találkoztak ezekkel a formákkal. A versenymunkák elkészítésére 30 percet adtuk az alkotóknak.- mondta Csupor István a Néprajzi múzeum főmuzeológusa

A nézelődők a falumúzeum egész területén a fazekasok portékái közül válogathattak. A korondiak alkotásai évről évre a leglátogatottabb látványosságok közé tartoznak.

Pál Antalné Róza 50 éve készít kerámiákat
Amit mi csinálunk az az Eredeti székely formák, színek, motívumok. Csak ezzel a 4 színnel dolgozunk: kék, sárga, barna, zöld. Mindegyik színnek megvan a jelentés, a kék az eget jelképezi, a sárga a napot, a zöld a természetet, a barna meg a földet.

Sokan vásároltak, tálakat, főzőedényeket, ahogy alkotóik mondják a bennük készült ételek sokkal zamatosabbak. A kézzel készült egyedi darabok között még forralt bor készítőt is találtunk.

A felnőttek mellett a gyerekek is jól mulattak erről a játszóház és a hagyományőrző zenés -táncos programok gondoskodtak. Mindemellett a gasztronómiai élmények is adottak voltak. Lángosok, rétesek, ínycsiklandó helyi népi ételek várták a fesztiválozókat.

DZsu

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: