keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Időjárás okozta nehézségek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Időjárás okozta nehézségek

2004 november 30 - kedd
Igazolódott, hogy a vízszolgáltatás időjárásfüggő. Az elmúlt két, három év aszályos, száraz nyarai helyett csapadékos időszak következett és emiatt jelentősen csökkent a vízértékesítés a bázishoz viszonyítva.

Nem értük el a tervszámainkat sem – kezdte az idei év értékelését Bein György a Zalavíz Rt. vezérigazgatója és hozzátette: – Ennek a másik oka, hogy Zalaegerszegen az egyes nagyfogyasztóink – akiknek az éves fogyasztása 20-30 kistelepülés összesített fogyasztását is eléri – nagyon alul teljesítettek. Elsősorban az élelmiszeriparra gondolok. Aztán a hűtőháznál, ahelyett, hogy élveztük volna a kukoricaszezont a magas vízfogyasztással, a tűzoltáshoz kellett vizet szolgáltatnunk, amiért pillanatnyilag egy fillért sem kaptunk. Több mint 10 ezer köbméter vizet használtunk fel, ebből milliós nagyságrendű kárunk keletkezett. Véleményem szerint még egy szocializmusból itt maradt jogszabály miatt van így, amit eddig úgy tűnik, senki nem vett észre. Mert azt azért elvárnánk, hogy az állam a havária alapból kompenzálná azt a céget, melyet kár ér. Tehát az időjárás és a nagyfogyasztóknál történt visszaesés miatt csökkentek az értékesített mennyiségek. Ez körülbelül 150 milliós bevételkiesést okozott a cégnek, melyet csak részben sikerült egyéb bevételekkel és hatékonyabb gazdálkodással ellensúlyozni. Emiatt – folytatta a vezérigazgató -, az eredménytervünket nem tudjuk teljesíteni, de reményeink szerint, nagy erőfeszítéssel a nullszaldót tudjuk hozni.
A fajlagos költség a díj alapja és ha csökken a mennyiség a magas állandó költségek miatt nő a fajlagos költség. Ez a díjnövekedés egyik alapja.
– Aki azt mondja, hogy infláció alatti közüzemi díjakat kell bevezetni, az nincs ezekkel a kérdésekkel tisztában – folytatja Bein György. – És azzal sem, hogy az Európai Unióval 2000-ben aláírt környezetvédelmi fejezet tartalmaz olyan részeket, hogy 2008-ig a közüzemi vízellátás díjainak fedezetet kell nyújtania a teljes rekonstrukcióra, sőt, még a fejlesztések sajáterős részére is. Mindezt inflációt követő díjemeléssel nem lehet elérni.
Bein György elmondta: az előkészítő munka során több variációt is készítettek a díjemelésre. Sajnálja, hogy azt nem tolerálja a város, hogy az idei bevételkiesésük miatt a fejlesztésekhez olyan forrásokat kell biztosítaniuk, amelyek nem képződnek a bevételből.
– Hatékonyságot növelni csak az ezt lehetővé tevő fejlesztésekkel lehetne – teszi hozzá a vezérigazgató és példaként említi a telephely projektjüket. Mint mondta, eladják az egyik telephelyet és egy kisebbet fognak építeni. A bejövő forrásból próbálják megvalósítani a hatékonyság növelő fejlesztéseket, ha ehhez a tulajdonosok is hozzájárulnak.
Két variációt terjesztettek a közgyűlés elé. Egy átlagos 14, valamint egy átlagos 15 százalékos díjnövekedést, melyek közül a testület az előbbit fogadta el.
– Mindez azt jelenti, hogy a lakosságnál a víz és szennyvíznél, független attól, hogy társasházról, vagy családi házról van szó, átlagosan 10 százalékkal kell többet fizetni. A közületeknél pedig 20 százalékos lesz a díjemelés. Ez összefügg a Zalaegerszeg és térsége szennyvízelvezetése és tisztítása címet viselő kohéziós alapprojekttel. Ugyanis az Európai Unió szigorúan vizsgálja ezt és csak a lakossági részt támogatja, ezért a díjban kell a közületeknek, vállalkozásoknak megtermelni a szükséges pénzügyi forrásokat.
Remélem, az intenzív díjemelés időszakának vége lesz és a 2006-os vízdíjakat már nem kell ilyen mértékben emelni. Az, hogy az önkormányzat úgy dönt, hogy a fejlesztésekhez, a rekonstrukciókhoz egyre nagyobb összeget realizál a díjban, teljesen összhangban van az EU-s elvárásokkal. Reméljük továbbá azt is, hogy kifutnak a jelentős városi fejlesztések az ágazatban és több forrás fordítódhat a meglévő rendszerek rekonstrukciójára, felújítására.

Tartalom megosztása: