keresés a weboldalon

Igazából szerelem, ahogy én látom, és amiért mindenkinek látnia kell

Zalaegerszeg címer
Hírek

Igazából szerelem, ahogy én látom, és amiért mindenkinek látnia kell

2015 február 13 - péntek
Mivel közeledik a karácsony, ahogy a nagy bevásárlóközpontok feliratai és kínálata is sugallják, meg amúgy is mindenki érzi a levegőben az év legnagyobb ünnepének szelét, egy olyan filmet választottam, ami ízig-vérig karácsonyi. Az elmúlt években mindig ott szerepelt a kereskedelmi csatornák reklámjaiban, majd műsorában, és be kell, hogy valljam, nincs olyan év, amelyikben legalább egyszer ne csábulnék el, és ne nézném meg.

A nagy népszerűségnek örvendő film már nem mai „csirke”, több mint 11 évvel ezelőtt, 2003-ban került a magyar mozikba. Ami meglepő, hogy nem az amerikaiaknak sikerült megalkotni egy nagysikerű romantikus vígjátékot, hanem a brit filmipar szüleménye a ’Love Actually’.

Karácsony és szerelem – mindkét szó kellemes érzést kelt bennünk, de különösen együtt! Ezek a műalkotás központi témái, amiből Richard Curtis rendező és forgatókönyvíró egy abszolút vicces és nézhető családi-ünnepi filmet varázsolt. Mindez meg van spékelve slágerekkel, fülbemászó karácsonyi dalokkal, amik abszolút kiegészítik és teljessé teszik a filmet. Ilyen dal például a Beatles örökzöld slágere, az All you need is love, vagy Mariah Carey All I want for Christmas is you című nótája.

A történet a télies, decemberi Londonban, az angol fővárosban játszódik. Mindenki már ünnepi lázban ég, készülődik karácsony szent ünnepére. A film lényege, és a cselekmény érdekessége, hogy az egész több apró, látszólag különálló részből, történetekből áll. Viszont később világossá válik, hogy minden mindennel összefügg, mindenki ismeri egymást így vagy úgy, az életük kapcsolatban van egymással. Ez adja azt a fajta különlegességet, ami miatt nem válik unalmassá az egész, no meg persze az, hogy a szereplőknek tökéletes a humoruk, illetve folyton komikus szituációkba keverednek. A másik tényező, ami miatt szintén kihagyhatatlan mozi, hogy a legtöbb valamire való angol színész megjelenik benne. Olyan nevek kapnak szerepet, mint Hugh Grant, Colin Firth, Laura Linney, Liam Neeson, Alan Rickman, Emma Thompson, Keira Knightley, Bill Nighy, a Mr. Beanből ismert Rowan Atkinson és az angyalian édes Thomas Sangster.

Hadd meséljek röviden a különböző történetekről! Némelyik igen hétköznapi, némelyik viszont szokatlan, megindító, fájdalmas, szórakoztató és elgondolkoztató. Közös tanulságuk, hogy karácsonykor mindenkinek szüksége van a szeretteire, akármi is történt azelőtt, olyankor mindent máshogy látunk, a levegőben ünnep-illat, a lelkünkben különös érzés van, csodákat várunk, amik meg is történhetnek, és az álmok is beteljesülhetnek.

Elsőként egy kiöregedett, egykori rock-sztárral találkozunk, aki megpróbál karácsonyira átírt régi dalával visszatérni a show businessbe. Végül rájön, hogy a hírnév már nem neki való, s annak ellenére, hogy a dala minden idők legnagyobb slágere lesz, az ünnepet azzal tölti, aki mindig is volt mellette, és aki a legfontosabb neki, a menedzsere.

Ezután egy esküvőre csöppenünk, ahol az ifjú párt a vőlegény legjobb barátja lepi meg. A feleség azt hiszi, hogy a barát nem kedveli őt, de a távolságtartásnak más oka van. A barát szerelmes a legjobb barátja választottjába, amit szenteste meg is vall neki. Az asszony egy csók után visszamegy a férjéhez, a barát pedig felejtésbe kezd.
A következőekben egy megcsalt író dél-franciaországi kalandjaiba csöppenünk be. Házvezetőnője egy portugál lány lesz, aki egy szót nem ért angolul. Mégis egymásba szeretnek, de a lány hazamegy. Az író megtanul portugálul, majd követi a lányt, és december 24-én megkéri a lány kezét, aki igent mond, természetesen angolul.

Megismerkedünk Anglia újdonsült miniszterelnökével, aki a közügyek mellett az alkalmazottjaival is ismerkedik, különösen a csinos és igencsak emberi titkárnővel. Egy félreértés miatt az elnök áthelyezteti a nőt, viszont karácsonykor kap tőle egy lapot, ami rádöbbenti, hogy ő élete szerelme, és elindul megkeresni a nagyvárosi éjszakában. Végül egymásra találnak, és a következő pillanatban már vakuk fényének villogásában mosolyognak egymásra.

Egy másik történeti szálon egy irodában dolgozó nő már évek óta szerelmes egy kollégájába, aki viszonozza ezt, csak túl félénkek bevallani. A karácsonyi bulin hosszas előzmények után mégis összejönnek. Viszont a nőnek van egy beteg testvére a szanatóriumban, akinek szüksége van rá állandóan. Így ő nem tudja vállalni ezt a kapcsolatot, ami oda vezet, hogy ők szomorúan töltik a szeretet ünnepét.

Ugyanebben az irodában a kétgyerekes, nős főnök szerelmes lesz az új titkárnőbe, és meg akarja lepni egy nyaklánccal. A feleség rájön erre szenteste, és próbálja tartani magát a gyerek előtt. Az ő történetük sem a vidám részhez tartozik.

Egy szerencsétlen szingli fiú elmegy szerencsét próbálni Amerikába, hátha ott rátalál a szerelem. Az angol lányok persze megkedvelik az akcentusa miatt, és egy csodálatos barátnővel tér vissza hazájába.

Belelátunk az özvegy nevelőapa életébe is, aki most ismerkedik nevelt kisiskolás fiával, akinek nagy bánata van: szerelmes az osztály legszebb lányába. A lány gyönyörűen énekel, ezért a kisfiú megtanul dobolni, hogy bevágódhasson nála, ami sikerül is, a karácsonyi műsoron.

Utolsó történetként két dublőrrel találkozunk, akik a forgatáson ismerkednek meg és szeretnek egymásba.
A film vége a Heathrow Airporton játszódik, ahol kiderülnek az ismeretségi szálak, és mindenki örül mindenkinek. Bemutatják, hogy a szeretet mennyire jelen van még egy repülőtéren is. Ezzel a jelenettel zárul a film.

Szerintem ez a film egy tökéletes példa arra, hogy a szeretet még mindig a legfontosabb szerepet játssza az emberek életében, és a szerelem semmivel sem pótolható. Ezek az érzések karácsonykor felerősödnek, és értelmet nyernek. Véleményem szerint olyan tanulságok szerepelnek a történetben, amiből mindenki levonhatja a következtetést. „Mindenképp látni kell” – típusú karácsonyi otthoni film, amit egy jó meleg takaróval, a nagy családdal és egy bögre forró itallal tálalva javasolok.

Hornung Anna (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

 

 

 

 

Tartalom megosztása: