keresés a weboldalon

Így éltünk a 70-es években

Zalaegerszeg címer
Hírek

Így éltünk a 70-es években

2013 április 18 - csütörtök
„Előre a szocializmus útján” – így éltünk a hetvenes években – ezzel a címmel nyílt kiállítás szerdán a Göcseji Múzeumban. A közelmúlt egyik legmarkánsabb időszakát bemutató tárlaton a tárgyi emlékek, írásos és fotó-dokumentumok mellett a kor történelmi folyamataival is megismerkedhet a látogató. A tárlatot Vígh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közgyűjteményi főosztályvezetője nyitotta meg.

A látogatók egy része abban a korban volt fiatal, vagy gyerekeinek, unokáinak szeretné megmutatni, hogyan is éltek akkor az emberek. A rendszer megdőlt, a tárgyak elavultak, de a kiállítás nemcsak afféle tablókép lesz abból a korból, hanem megpróbálja bemutatni a sokszor rejtett folyamatokat is. Valuch Tibor egyetemi professzor szerint a kiállítás hiteles keresztmetszetet mutat a korszakról,amely szerinte – ellentmondásossága dacára – a gyors civilizálódás ideje is volt, a mostani gazdasági gondok gyökerét pedig nem abban a korban kell keresni.

A 70-es évek már puha diktatúra ideje volt, amikor a rendszer a fölött is szemet hunyt, hogy ki-ki a munkahelyéről csente haza azokat az anyagokat és eszközöket, amelyekből aztán összebuherálta a maga kis egyéni gazdaságát, megvehette az első magyar gyártmányú színes tévét is, lakását pedig a korszak nem mellesleg európai minőségű bútoraival rendezhette be. A megnyitón ott volt Kurusa László, a Zala Bútorgyár egykori vezérigazgatója is, aki a zalaegerszeg.hu-nak elmondta: a gyár akkoriban az IKEA legnagyobb magyarországi beszállítója volt.

A kiállításon – a tárgyi emlékek mellett – korabeli fotó- és filmdokumentumok is segítik a látogatót a képzeletbeli időutazásban, és egy ellentmondásos korszak megismerésében. A tárlat október végéig tart nyitva a Göcseji Múzeumban.

yr

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: