keresés a weboldalon

III. Zalaegerszegi Országos Faműves Konferencia (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

III. Zalaegerszegi Országos Faműves Konferencia (Videó)

2014 május 10 - szombat
Harmadik alkalommal tartottak Zalaegerszegen országos faműves konferenciát, amelyet most egy alkotói pályázattal is összekötöttek. A találkozót a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Kézművesek Háza szervezte. A pályázatra érkezett alkotásokból a Keresztury ÁMK-ban nyílt kiállítás.

Az idei találkozón a Kárpát-medencei sírjelek témáját járták körbe a szakemberek. Dr. Novák László etnográfus arról is beszélt, hogy a fejfák nem egyházi utasításra terjedtek el, hanem használatuk ősi, népi hagyományokra vezethető vissza. Balaicz Zoltán alpolgármester azt mondta, fontos a fiatalokkal megismertetni a népi kulturális eszközöket.

A szervezők „Megújuló tárgyi világunk” címmel hirdettek pályázatot. Az ország különböző pontjairól, többek között Miskolcról, Egerből, Gyuláról és Pécsről érkeztek munkák.


Prokné Tirner Gyöngyi szakmai vezető hozzátette, hogy a kiállításba érkeztek olyan tárgyak, amelyek a hagyományos kultúrát őrzik, és olyan alkotások is, amelyek az új gondolkodásmód szerint készültek el.

Fatálak, teknők, különleges fűszertartók és még egy bogrács alá helyezhető, úgynevezett kutyagerinc is látható a tárlaton. A díjnyertes darabok pedig továbbjutnak az országos népművészeti kiállításra.

N.D./B.P.

Tartalom megosztása: