keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Indokolt díjemelés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Indokolt díjemelés

2005 február 14 - hétfő
Ezekben a hetekben véglegesíti idei évi üzleti tervét a Zalavíz Rt. Bein György vezérigazgató érdeklődésünkre elmondta: alaptevékenységük területén első helyen áll a kohéziós alap tízmilliárdos támogatásával megvalósuló szennyvízprojektben való közreműködés.

– Minden erőnkkel segítjük a megvalósítást. Ebben az évben kerül sor a tenderek kiírására, 2005 tehát az előkészítés éve lesz. Az intenzív munka, a kivitelezés jövőre indul meg, reméljük 2007-ben már az új szennyvíztelep is megvalósul és akkor véglegesen száműzhetjük az „iszapgondokat” a térségből. Ez a nagyprojekt meghatározza a munkánk jó részét. Fontosnak tartjuk és figyelünk minden pályázati lehetőségre. A kisebb településeinknél több is folyamatban van, de nyertünk például a zalaegerszegi vízbázis tanulmánykészítésre több millió forintot. Telephelyünk értékesítésével is foglalkozunk, az ebből származó bevételt a közművek rekonstrukciójára, a hatékonyság növelésére szánnánk. Célunk, hogy a viziközművek irányítás- technikai fejlesztését útjára indítsuk, ebben az esetben több mint 300 millió forintos beruházásról van szó – mondja a vezérigazgató és hozzáteszi: – a viziközmű üzemeltetés hatékonyságának növelése ma már beruházási források nélkül nem valósítható meg.
– Az elmúlt hetekben sok szó esett a sajtóban a közüzemi díjakról, azok nagyságáról, illetve a bevételek felhasználásáról. Alacsonyabb díjakat is megállapíthattak volna?
– Az a véleményünk, hogy indokolt az inflációnál nagyobb mértékű viziközműdíj emelés. Ugyanis 2000-ben, amikor a magyar kormány aláírta az Európai Uniós megállapodás környezetvédelmi fejezetét, akkor arra vállalt kötelezettséget, hogy 2010-re olyan díjakat fogadnak el Magyarországon a viziközművek üzemeltetése terén, amelyek a rekonstrukcióra, felújításokra, sőt fejlesztésekre is tartalmazza a saját önerős forrásokat. Az önkormányzatoknál sikerült elérnünk, hogy az inflációs mértéket meghaladó díjat állapítsanak meg. A díj nagyságával egyébként a Dunántúlon működő viziközművet működtető szervezetek között a középmezőnyben vagyunk.  Megjegyezném: a vállalkozásoknál nagyobb mértékű a díj, a lakosság a víznél legalább az áfa mértékével, a szennyvíz esetében legalább az áfa plusz 3 százalékkal alacsonyabb díjon kapják a szolgáltatásokat. Mi az európai uniós megállapodás végrehajtásaként értékeljük az idei közüzemi díjak emelésének mértékét, csak így tartható a „szennyező fizet” elv a vízközmű üzemeltetésben.

Tartalom megosztása: