keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Inflációhoz közeli díjemelések

Zalaegerszeg címer
Hírek

Inflációhoz közeli díjemelések

2005 november 21 - hétfő
Közszolgáltatási díjakról döntött legutóbbi ülésén a városi közgyűlés. Az ezt követő sajtótájékoztatón Tombi Lajos alpolgármester mértéktartó, inflációhoz közeli díjemelésekről beszélt, és mint fogalmazott a díjtételek kiállják az összehasonlítást a régióban és országos szinten is.

Más véleményen voltak a szocialista frakció tagjai. A közgyűlési vitában Kárászné dr. Rácz Lídia és Herbert Ferenc a 2006 évi víz és csatornadíjakkal kapcsolatban elmondták: az elmúlt négy évben mintegy 60 százalékkal emelkedtek a vízdíjak. Jövőre az infláció három százalék alatt lesz, ezért kérik, a vízdíj ne haladja meg ezt a mértéket. Orbán Viktor is azt várja a kormánytól, hogy a közszolgáltatások árai csak az infláció mértékével emelkedjenek. Rigó Csaba, a gazdasági bizottság elnöke elmondta: az átlagos víz-és csatornadíj 3,8 százalékkal nő. Utalt az uniós elvárásokra, miszerint a díjakban bizonyos fejlesztésekre is fedezetet kell biztosítani. Mint mondta, a környező városokban magasabb díjtételekről döntenek a képviselők a közeljövőben. 

A közgyűlési döntés értelmében a lakossági hulladékszállítási díjak 5,1 százalékkal emelkednek, míg a Zala Volán Rt. az üzemanyagárak emelkedése miatt jövőre 7,5 százalékkal kér többet a helyi tömegközlekedésért.  Herbert Ferenc 3,8 százalékos emelésre tett javaslatot, de ezt elutasította a közgyűlés, mivel emiatt több tízmilliós bevételkiesés keletkezne. (A jövő évi közszolgáltatási díjak részleteiről lapunk következő számában olvashatnak.)

Elfogadta a testület a jövő évi költségvetési koncepciót is, amely 4 százalékos inflációval számol és 3 százalékos tartalékképzéssel. A városvezetők sajtótájékoztatóján Tombi Lajos óvatosnak jellemezte a koncepciót. Hozzátette: az állami normatívák csökkenése Zalaegerszeget is rosszul érinti. A főösszeget 13 milliárd 668 millió 926 ezer forintban határozták meg, és 280 milliós működési hitelfelvétellel is számol a városi büdzsé koncepciója. Gyutai Csaba alpolgármester hangsúlyozta, nem végleges költségvetésről van szó, remélik, szigorú gazdálkodással a hitelfelvétel is elkerülhető lesz. Zalaegerszeg városa az elmúlt három ciklusban nem vett fel működési hitelt.

Döntés született a Zalaegerszegért-díj odaítéléséről is. A decemberi ünnepi közgyűlésen 2 szervezet és 7 magánszemély veheti át az elismerést: Benke István mérnök, Józsa Iván látszerész, Fercsák Árpádné, a Keleti Vízmű Társulat elnöke, dr. Kiss Ilona, az egészségügyi főiskola docense, Simon Dezső, az MVSZ elnöke, Ujváriné Kovács Magdolna, a középiskolai kollégiumok igazgatója, Vörös Zoltán tanár, valamint a Szent Család Óvoda és az Andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület.

Zárt ülésen született döntés arról az 50 millió forintos támogatásról, melyet a városba érkező egyik kereskedelmi lánc ajánlott fel. Ebből 10-10 millió forintot kap a kulturális és az egészségügyi ágazat, míg 15-15 milliót az oktatási és a sportágazat. Elhangzott továbbá, hogy a Kosztolányi úti új csipkeházak mögötti parkoló területen a Kiss / Matyéka Kft. építheti meg a parkolóházat.  A közgyűlés két pályázat közül választotta ki a beruházót. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: