keresés a weboldalon

Ingyen védőoltás a lányoknak – Február 15-éig lehet jelentkezni

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ingyen védőoltás a lányoknak – Február 15-éig lehet jelentkezni

2011 január 26 - szerda
A tervek szerint április közepéig megkapják az első térítésmentes HPV elleni védőoltást a 13. életévüket idén betöltő zalaegerszegi lányok. Még tavaly döntött az ingyenes kampány elindításáról a város közgyűlése. A részletekről Gyutai Csaba polgármester tájékoztatta az újságírókat.

A Human Papilloma Vírus elleni négykomponensű védőoltás jelenlegi patikai ára 30 ezer forint körül van. A teljes oltási sorhoz három adagot kell megvásárolniuk a szülőknek, vagyis közel 100 ezer forintért biztosított a serdülő lányok védettsége. Ezt az összeget vállalja át Zalaegerszeg önkormányzata.

– Első körben négy évre határoztuk meg a méhnyakrák elleni kampány időtartamát. Azoknak a lányoknak biztosítjuk az ingyenes védőoltást, akik az adott évben töltik be 13. életévüket. 2011-ben 220-230 zalaegerszegi fiatal veheti igénybe a város támogatását. A közbeszerzés eredményét még nem ismerjük, de úgy kalkulálunk, hogy évente mintegy 10-15 millió forintjába kerül az önkormányzatnak a vakcinák beszerzése – tájékoztatott a polgármester. – A Flextronics Kft. segít bennünket a forrás előteremtésében. Három évre vállalta Zalaegerszeg legnagyobb foglalkoztatója a program anyagi támogatását.

Hogy miért? Erről Pál Géza Zoltán, a Flextronics HR igazgatója beszélt a sajtótájékoztatón.

– Szeretnénk nemcsak egyszerűen profitorientált cég lenni, hanem egy igazán jó cég, amelyik fontosnak tartja munkavállalóinak és környezetének jólétét – fogalmazott az igazgató. – Ennek szellemében dolgozunk immár több éve. Legutóbb a város kicsinyeit támogattuk ovis sportnapunkkal, a védőoltási kampányhoz pedig a serdülő lányok védelme érdekében csatlakoztunk. Éves szinten 2,8 millió forinttal járulunk hozzá a város költségeihez.

A három oltásból álló védettséghez ily módon ingyen juthatnak hozzá a zalaegerszegi lányok. Fontos tudni azonban, hogy igényelni kell a vakcinát! Az oltási programban való részvétel iránti kérelmet legkésőbb február 15-éig kell kitöltve és aláírva visszajuttatni a polgármesteri hivatalba. Ellenkező esetben nem adható az ingyenes oltás.

– Legkésőbb február 4-éig minden, a védőoltási kampányban érintett lány családja kézhez kapja írásbeli értesítőnket, amely tájékoztatást nyújt számukra a programban való részvétel feltételeiről, az igénylés módjáról, valamint az oltás folyamatáról – ismertette a menetrendet Zimborás Béla, a polgármesteri hivatal népjóléti osztályának vezető helyettese. – Találnak majd a szülők egy meghívót is ebben a levélben. Február 10-én 17 órakor tartunk egy tájékoztató főrumot a város Dísztermében, ahol dr. Vajda György, a Zala Megyei Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa, valamint dr. Batka Jenő házi gyermekorvos ad tájékoztatást a méhnyakrákról, illetve a védekezés fontosságáról.

Az oltást a háziorvosok adják majd be. Az elsőt várhatóan április közepén.

F.M.

Tartalom megosztása: