keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Inkubátor a rendelőintézet földszintjén

Zalaegerszeg címer
Hírek

Inkubátor a rendelőintézet földszintjén

2005 június 06 - hétfő
Minden embernek joga van az egészséges életkezdethez. Ebből indult ki a zalaegerszegi kórház vezetése, amikor úgy határozott, hogy elhelyez egy inkubátort a rendelőintézet földszintjén. Azokon a babákon szeretnének segíteni az inkubátorral, akiknek szülei úgy határoznak, hogy nem kívánják megtartani, felnevelni őket.

– Szomorú, mégis gyakran értesülünk a híradásokból olyan esetről, amikor megszüli egy édesanya csecsemőjét, majd kioltja az életét. Szerencsére megyénkben nem történt csecsemőgyilkosság az elmúlt években. Szeretnénk, ha nem változna ez a statisztika, ezért helyeztünk el egy inkubátort a rendelőintézet Zrínyi úti bejáratánál – tájékoztatta lapunkat dr. Buzogány Mária, az újszülött osztály vezető főorvosa.

– Éjjel-nappal nyitva van a rendelőintézet bejárata, bármikor – akár feltűnés nélkül – bejuthat oda az édesanya, és elhelyezheti újszülöttjét az inkubátorban. A helyiségben nem működik kamera, csupán egy mozgásérzékelő, így titokban maradhat a babát behozó személye. A mozgásérzékelőre azért van szükség, hogy akár éjszaka is észlelje a biztonsági személyzet, ha valaki igénybe vette az inkubátort. Egy csengőt is felszereltek egyébként a műszer mellé, melyet megnyomva, azonnal riasztást kapnak a koraszülött intenzív osztály dolgozói. Ellátják a babát, majd elhelyezik az osztályon. 

Dr. Buzogány Máriától megtudtuk, hogy a kihelyezés óta eltelt közel két hónapban egyetlen édesanya sem vette igénybe az inkubátor szolgáltatását. Örömmel számolt be ugyanakkor arról, hogy tavaly októbere óta folyamatosan emelkedik a születések száma az intézményben. Nem ritka ma már, hogy száznál is több baba látja meg a napvilágot havonta Zalaegerszegen.

Tartalom megosztása: