keresés a weboldalon

Interaktív porta a skanzenben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Interaktív porta a skanzenben

2009 október 05 - hétfő
A Göcseji Falumúzeum idén is megrendezte hagyományos őszi kavalkádját, a Szüreti vigadalmat. A szombati program keretében felavatásra került a skanzen egyik felújított épülete, a zalalövői hajlított ház, és a hozzá tartozó porta.

Dr. Vádor László múzeumigazgató elmondta: fontos állomásához érkezett falumúzeum, hiszen a hajlított ház és a hozzá tartozó épületek megújításával közönségbaráttá vált a porta. A látogatók ezután szó szerint birtokba vehetik a házat a maga valóságában, hiszen ez lesz a skanzen egyetlen olyan háza, melybe beléphetnek a vendégek. Megtekintve (megtapintva) a hagyományos paraszti életmód jellegzetes vonásait.

A tervek szerint a hajlított házat a jövőben elsősorban múzeumpedagógiai célokra használják majd, bemutatva a tanulóknak a század eleji falusi életet, különös hangsúlyt fektetve a gasztronómiára, viseletre, gazdálkodásra. Az igazgató úgy látja, hogy a zalalövői ház már régóta kereste a funkcióját, s nagy öröm, hogy ezentúl a falumúzeum egyik interaktív állomása lehet, mely alkalmas más rendezvények (esküvők) befogadására is.

A hajlított ház, és a hozzá tartozó porta (a nagykutasi torkospajtával és két felújított kemencével) az ALFA pályázati program keretében valósult meg, melyhez az önrészt a fenntartó Zala Megyei Önkormányzat biztosította. A portát Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára avatta fel.

(Zala-Lap, pP)

Tartalom megosztása: