keresés a weboldalon

Interjú Sabján Edit tanárnővel

Zalaegerszeg címer
Hírek

Interjú Sabján Edit tanárnővel

2014 május 31 - szombat
Sabján Edit tanárnővel, a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ének-zene – pedagógia szakos tanárával, az iskolai kórus vezetőjével készítettünk interjút. Ezúttal azonban a jáki kötődéséről kérdeztük. Edit néni 1993 óta tevékenykedik Jákon, a jeles történelmi nevezetességnek számító jáki műemléktemplom orgonistája, a nemzetközi hírű Szent Cecília Énekkar vezetője.

– Mikor járt a tanárnő először Jákon?

– Általános iskolás koromban egy osztálykirándulás alkalmával.

– Miért szeret itt Jákon lenni?

– Elsősorban azért, mert ez a templom Európa egyik legszebb román kori temploma. A külföldiek is osztják a véleményemet. Itt lenni Istennek egy nagy ajándéka. Hogy éppen én kerültem ide, abban Isten keze van.

– Ha Jákon kellene idegenvezetést tartania, mit mutatna be legelőször?

– Természetesen a templomot. Most, hogy megújult a kupola, az épület sokkal monumentálisabbá vált. Amikor nemrégiben a miniszterelnök úr itt járt, ő is elcsodálkozott, hiszen legutóbb még kisebbnek látta a bazilikát, merthogy a jáki templom annak minősül. Minden egyes oszlopa művészeti kincs, minden oszlop tetején más és más a motívum. Egyik fő feladatunknak tekintjük, hogy megóvjuk az utókornak.

– Milyen érdekességet tud még említeni a templomról?

– A legújabb kutatások szerint a legnagyobb értéket a Mária-oltár képviseli a templomban, amely a XV. sz.-ból való. A templomban három freskó található, melyeket az idelátogatók csak ritkán tudnak felfedezni. Sajnos a freskók restaurálásra szorulnak. A legsürgősebb teendőnk a Szent György-freskó megmentése.

– Mikor került végleg Jákra?

– 20 évvel ezelőtt kerültem végleg ide. A volt tanárnőm hívott meg tanítani. A cél az volt, hogy a templom számára egy igazi színvonalas kórust hozzunk létre, amely szerencsére sikerült is. Nehéz döntés volt, hogy hátrahagyjak egy zeneiskolát, ahol a gyerekek mindennap tanultak éneket, egy olyan intézményért, ahol a zenének nincsen múltja. Jákon a tanulóknak heti két énekórájuk volt addig. Az igazgatónő engedélyt adott, hogy egy osztályban plusz három énekkari órát vezessek be, így ez az osztály emelt szinten tanulhatott zenét. Ezek a diákok a mostani énekkar magját alkotják.

– Hány tagból áll az énekkar, és milyen programokat biztosítanak az ide látogatóknak?

– Az énekkar 40 állandó taggal rendelkezik. Minden vasárnap szerepelünk a szentmisén. Ahhoz, hogy ezt színvonalasan tehessük, hétvégenként két próbát tartunk. Koncertet is adunk minden karácsonykor, melyet Münchenből rendelnek tőlünk immár 15 éve. Nagy büszkeségünk, hogy ezt a zenei estet Európa-szerte számon tartják. Sokan jönnek Szombathelyről, Körmendről, de Gratz-ból és Bécsből is, hiszen tudják, hogy december 25-én 15 órakor kezdődik a jáki karácsonyi hangverseny.

– Milyen szerepet játszik az Ön életében a hit?

– A hit az én életem szerves része, a lételemem. Két testvéremmel minket eszerint neveltek. Kiskorunktól fogva természetes, hogy mindennap imádkozunk, és hogy a vasárnap az Úré, és templomba megyünk. A hit számomra a legfontosabb dolog a világon.

Köszönjük szépen Edit néninek a beszélgetést. További tevékenységéhez erőt, egészséget, a Jóisten áldását kérjük.

Az interjút készítették:
Neuhold Dóra, Németh Petra, Tamás Zoltán, Krajczár Lilla, Farkas Márton
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: